Sultan Papağanı Yavru Bakımı
Sultan papağanları, evcil ve papağan türleri arasında en çok tercih edilen türlerden biridir. Oldukça sevgi ve şefkat dolu kuşlardır. Zaten bu nedenle de daha çok tercih edildiğini söyleyebiliriz. Bugün sizlere sultan papağanı yavrusu bakımı ve eğitimi ile ilgili çeşitli bilgiler paylaşacağız.
Sultan Papağanı Yavrusu Eğitimi
Sultan papağanlarını en iyi yavruyken eğitebilirsiniz. Elbette yaş olarak daha büyük papağanlarda eğitilebilir ancak yavru iken vereceğiniz eğitim hem daha kısa hem de daha iyi anlaşılır olacaktır. Sultan papağanınıza gereken ilgi ve alakayı göstermeniz gerekir. Özellikle yavruyken günlük belirli bir zamanınızı ayırmanız lazım. Göstereceğiniz bu ilgi ve alaka, sultan papağanınızın sizinle olan iletişimini güçlendirecektir.
Yavruyken vereceğiniz eğitimler önemi çok büyüktür. Özellikle 3 aylıktan itibaren eğitimleri sıklaştırmalısınız. Buradaki en önemli nokta, eğitim verirken asla kuşunuzu zorlamayın. Sabır, bu işin püf noktasıdır. Zorlayarak hiçbir şey öğretemeyeceğiniz gibi bu davranış, sultan papağanının sizden korkmasına hatta depresyona girmesine neden olabilir.
Sultan Papağanı Yavrusunun Beslenmesi
Başarılı bir kuluçka süresinin ardından sultan papağanı yavruları yumurtadan çıkar. Bu noktadan sonra yavrunun beslenmesini anne ve baba sultan papağanları üstlenecektir. Ancak bazı durumlarda anne ve baba, yavru kuşların beslemesini yerine getirmeyebilir. Bu yüzden yavrular yumurtadan çıktığı andan itibaren korkutmadan gözlem altına almalısınız. Anne ve baba kuşun, yavruları besleyip beslemediğini tespit etmeniz gerekir. Bir diğer tespit yöntemi ise yavru kuşların kursaklarına bakmaktır. Eğer kursak boş ise bu, kuşların beslenilmediği anlamına gelir. Şunu da belirtmek isteriz, yavru kuşları elinize almadan önce kesinlikle elinizi dezenfekte etmeniz gerekir.
Yavru sultan papağanları, anne ve babaları tarafından beslendikten sonra ötmeye başlar. Cik cik seslerinin arttığını duyuyorsanız, merak edilecek bir şeyin olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer yavru kuşları anne ve babası besliyorsa, bu noktada kesinlikle adım atmamalıyız. Çünkü en doğru beslenme şeklini anne ve babası yerine getirecektir.
Anne ve baba sultan papağanlarında özel bir besin yer alır. Buna kursak sütü denir. Kursak sütü, sultan papağanı yavrularının hem daha hızlı hem de daha sağlıklı bir şekilde büyümesine neden olur. Kursak sütünü, anne sütü olarak görebilirsiniz. Belli bir süre anne sütü ile beslenen çocukların bağışıklık sistemi daha kuvvetli ve gelişimi de daha hızlı oluyorsa, aynı model sultan papağanları içinde geçerlidir. Dışarıdan vereceğimiz için besin bu denli faydalı olmayacağından ötürü zorunlu haller dışında yavru kuşlarımızı beslememek gerekir.
Sultan Papağanı Yavrularına Ek Gıda Verilmesi
Sultan papağanı yavrularını, yukarıda da belirttiğimiz gibi anne ve baba beslemiyorsa burada devreye bizim girmemiz gerekecek. Bu gibi durumlarda ek gıdalara başvurmak lazım. Ancak burada bilinçli ve dikkatli davranmamız gerekiyor. Kulaktan dolma bilgilerle bu işi yaparsak, sıkıntılı zamanlar yaşayabilirsiniz.
Yavruların kursaklarını kontrol ederek aç olup olmadıklarını anlayabilirsiniz. Eğer kursakları boş ise şırınga yardımı ile ek gıda verebilirsiniz. Ek gıdayı hazırlarken içine eklediğiniz besinleri, toz haline getirmeniz gerekir. Daha sonra bunu ılık bir su ile karıştırıp, enjektörle yavruyu besleyebilirsiniz. Hazırlayacağınız karışımın içine bebe bisküvisi ekleyebilirsiniz.
Aşağıdaki videoda sultan papağanının nasıl besleneceğini en ince ayrıntısına kadar görebileceksiniz. Beslenmeden sonra kursağın nasıl dolduğuna da dikkat etmenizi öneririz.