Muhabbet kuşum neden uçamıyor? Ne yapmalıyım?

muhabbet kuşum neden uçamıyor

Muhabbet kuşum neden uçamıyor ve uçabilmesi için ne yapmalıyım, sorusunu soran sevgili kuş severler oldukça endişeli ve üzgün bir ruh hâli içerisindedir. Tüylü dostuna yeni kavuşmuş ya da onunla uzun yıllar geçirmiş olabilir. Sonuç itibari ile minik bir bedeni çırpınırken görmek, bizleri üzer. Üstelik kuşları uçan canlılar olarak tanır ve öyle severiz. Hatta bir kuş olup uçmayı hayal eder ve ne kadar şanslı olduklarını düşünürüz. Hadi gelin, minik dostlarımız neden uçma problemi yaşıyor ve bu problemi aşmak için ona nasıl yardım edeceğimiz konusu hakkında bilgiler edinelim.

Muhabbet kuşu sahibi olmak kolay gibi görünebilir. Oysaki büyük bir sorumluluktur. Bu nedenle emek ve sabır gerekir. Bütçe muhabbet kuşu için çok fazla gerekli değildir. Çünkü bakım masrafları azdır. Yıllık veteriner kontrolü dışında yem ve gaga taşı gibi ihtiyaçları için küçük bir bütçe yeter. Ancak manevi açıdan bakıldığında bazı zamanlar zorlu geçebilir. Çünkü kuş bir hastalık sahibi olabilir ya da sahip olduğu özellikleri yerine getiremeyebilir. Bunlardan biri de uçamamaktır.

Vahşi hayatta ya da evcil olmaları fark etmeksizin kuşların uçamadığını görünce onlara koşup yardım eli uzatırız. Ancak konu sağlık ile ilgili olduğu için yapılacak olan ilk yardım hakkında bilgi ve deneyim sahibi olmak gerekir. Bu nedenle muhabbet kuşunuz uçamıyorsa, onu ilk olarak veterinere götürmeniz gerekir. Ardından bilgi toplamak ve daha fazla yardımcı olmak için yazımızdan yararlanabilirsiniz.

Yeni sahiplendiğim muhabbet kuşum neden uçamıyor?

Muhabbet kuşlarının neden uçamadığını öğrenmek için ilk olarak kuşun evinizdeki ilk günleri mi yoksa uzun süredir sizinle mi yaşıyor sorularını yanıtlamanız gerekir. Çünkü evinizin yeni üyesi olduğunda onun hangi nedenler ile uçamadığını öğrenmeniz biraz daha zor olabilir. Sonuçta uzun süre sizinle beraber iken nasıl beslendiği, bakıldığı ve ne kadar hareketli olduğu gibi konularda kolayca yanıt verebilirsiniz. Bu nedenle ilk olarak eve yeni gelen muhabbet kuşlarının neden uçamadığı sorusuna değinelim. Eve yeni gelen bir muhabbet kuşunun uçamama nedenleri arasında,

  • yorgunluk
  • hastalık
  • kanatların kırpılması
  • muhabbet kuşunun yaşı
  • fazla kilolu olması yer alır.

Daha önce belirttiğimiz gibi kuş eve yeni geldiği için öncelikle veterinere götürüp hastalık sahibi olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. Çünkü düzenli bakım yapılacağı için iyi bir veteriner seçimi yapıp kuşu sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyütmek önemlidir.

muhabbet kuşu uçmayı unuttu

Eve yeni gelen muhabbet kuşu uçamıyorsa yapılması gerekenler

Yukarıda belirtilen nedenleri tek tek gözden geçirmeniz gerekir. Muhabbet kuşu yorgun olabilir. En kötüsü de hasta olabilir. Ayrıca kanatları kesilmiş ya da kuş çok yaşlı olabilir. Fazla kiloya sahip ise, bu görünümden belli olacağı için ilk olarak kilolu olup olmadığına dikkat edin. Eve yeni gelen tüylü dost sahiplerinin çok fazla sorduğu soru olan, muhabbet kuşum nede uçamıyor ve ne yapmam gerekli, sorusunun yanıtını almak için başlık ve açıklamalarımızı dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.

Kilolu kuşlar uçma problemi yaşar

Muhabbet kuşlarının kafesleri küçükse, yeterli hareket edemezler. Bunun yanı sıra içinde yeterli miktarda tünek yoksa da hareket etmekte zorluk çekebilir. Ayrıca muhabbet kuşları obur canlılardır. Eğer ona kalori ve yağ oranı yüksek besinler verdiyseler, aşırı beslenme nedeniyle kilo almış ya da yemi çok sevdiği için çok fazla yemiş olabilir. Sonuç itibari ile dış görünüme bakıldığında şişman gözüken kuşlar fazla kilolu demektir. Ona bir diyet uygulayarak sağlığına kavuşturmanız gerekir.

Kanatlarının ve gövdesinin yağlanması nedeni ile uçamamak kuşları depresyona sokabilir. Bu nedenle kuş depresyona girmeden önce ona iyi bir diyet hazırlamak için veterinere danışmak önemlidir.

Hasta olan kuşların uçma problemi doğuştan ya da kalıcı olabilir

Kuşlar hasta olduklarında uçamaz ya da hâlsiz oldukları için uçmak istemezler. İshal ve soğuk algınlığı gibi belirtiler varsa, kuş hasta demektir. Belirtiler olmasa dahi veterinere görünmelidir. Çünkü kuşlar doğaları gereği kendilerinin güçsüz olduğunu belli etmemek için yaralarını ya da hastalıklarını belli etmezler. Avcıların onları zayıf görmemeleri önemlidir. Kuş çok sağlıklı gibi görünse de bu sorun önemlidir ve ihmal edilmemelidir.

Muhabbet kuşu yaşlı olduğu için uçamayabilir

Kedi ve köpekler yaşlandıklarında yürümek ya da koşmak istemezler. Genellikle koltuk ya da kendi minderlerinde yatar ve beslenme saatlerinde beslenirler. Doğada canlılar yaşlandıklarında hareket kabiliyetleri azalabilir. Bu nedenle kuşa iyi bakmak ve onu iyi bir şekilde beslemek çok önemlidir. Kuşun yaşlı olduğundan şüpheleniyorsanız, aldığınız yere götürüp yavru bir kuş ile değiştirebilirsiniz.

Kanatları kesilmiş muhabbet kuşları uçamaz

Bazı kuşlar kafesten kaçmaya meyillidir. Bu nedenle onların bakımını yapan kuş üreticileri ya da eski sahipleri kanatlarını kestiyse, yeni kanatların gelmesini bekleyebilir ya da kuşu sahibine götürüp başka bir kuş ile değiştirebilirsiniz.

Yorgunluk nedeniyle uçmakta zorluk çekebilir

Eve yeni gelen muhabbet kuşları çok tedirgin olduğu için gün içerisinde çok fazla hareket edebilir. Bunun yanı sıra evde çocuk varsa, kuşu ürkütebilir. O da siz görmediğiniz anlarda kafes içerisinde ya da dışında! çok fazla hareket ettiği için yorgun düşebilir. Son ihtimal olarak satın aldığınız yerde,

  • aynı kafes içerisinde birçok sayıda kuş olduğu için
  • bazı kuşlar ile geçinemediği için
  • kalabalık olan ortamdan uzak kaldığı ya da ailesinden uzaklaştığı için yorgun görünebilir. Üzülmek de canlıları bir hayli yorar.

Eve yeni gelen muhabbet kuşları iki hafta kadar rahat bırakılmalıdır. Bu nedenle evde çocuk varsa, onu uyarmalı ya da kuşun kafesini çocuğun ulaşamayacağı bir yere koymalısınız. Bu onun dinlenmesine yardımcı olacaktır.

muhabbet kuşu neden uçamaz

Uzun süredir evde baktığım muhabbet kuşum neden uçamıyor?

Uzun zaman boyunca birlikte birçok anıya sahip olduğunuz sevgili dostunuz garip bir şekilde uçamıyor olabilir. Daha önce uçuyorsa ve bu problem zamanla ya da birden ortaya çıktıysa, nedenlerini öğrenmek çok önemlidir.

Uzun süredir bakılan muhabbet kuşu uçmuyorsa yapılması gerekenler

Uzun süredir evde baktığınız muhabbet kuşunuz uçma problemi yaşıyorsa, şüphelendiğiniz birçok şey olabilir. Bu nedenle aşağıdaki belirtilere göz atarak neler yapmanız gerektiği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Muhabbet kuşunun kanatlarını kontrol edin ve herhangi bir farklılık var mı diye bakın. Etrafta uçarken kanatlarına bir madde yapışmış olabilir. Bir farklılık yoksa, sorularımızı yanıtlamanızı tavsiye ederiz.

Muhabbet kuşu ne zamandır uçamıyor?

Muhabbet kuşunun ne zamandır uçamadığı çok önemli bir sorudur. Bu problem birden mi ortaya çıktı yoksa zamanla mı gelişti? Eğer 48 saat içerisinde geliştiyse ve hâlâ uçamıyorsa, problem büyük olabilir. Bu nedenle veteriner konusu ihmal edilmemelidir. Eğer problem zamanla geliştiyse diğer soruların yanıtlarına göz atmalısınız.

Evde son zamanlarda mum ya da tütsü kullanıldı mı?

Evde yemek yandığında, tencere ya da tava sapları yandığında, mum ya da tütsü yakıldığında oluşan duman nedeni ile muhabbet kuşu uçamayabilir. Ciğerleri zarar görür ve kısa sürede ölebilir.

Uçamamasının yanı sıra başka bir soruna sahip mi?

Muhabbet kuşunun uçamaması dışında başka bir probleme sahip olduğunu gözlemlemeniz gerekir. Eğer başka farklılıklar varsa, bunlrı not alın ve veterinere bildirin.

Yeni bir muhabbet kuşu aldınız mı?

Eve başka bir muhabbet kuşu geldiyse, bu durum eski dostunuzun psikolojisini bozmuş olabilir. Bu nedenle uçmak istemeyebilir. Onu uçurduğunuzda direkt olarak yere iner ve tekrar geri dönüp kafese uçar. Çünkü evini başka bir kuşla paylaşmak istemiyor olabilir. yeni gelen kuş, eski kuşunuza kötü davranıyor da olabilir. Bunun için kafesi gözlemlemelisiniz. Zamanınız yoksa, video çekip  daha sonra izleyebilirsiniz. Ancak yeni kuşun gelmesi ile ilk günler ve özellikle ilk saatler kuşları yalnız bırakmamak gerekir.

İki dişi kuş ya da bir çift kuş bir araya geldiğinde aralarında geçimsizlik oluşabilir. Bu gibi durumlarda kuş sahipleri onları ihmal ederse, sonuç ölümle dahi sonuçlanabilir. Ne yazık ki bu durum bazı kuş severlerin başına geldi.

muhabbet kuşum uçamıyor ne yapmalıyım

Kafesin yeri mi değişti?

Kafesin konumu muhabbet kuşunun uçması ile ilişkili olabilir. Bu soru size tuhaf gelebilir. Ancak net olarak yanıtlamanız gerekir. Kafesi hava akımı olan bir yere aldıysanız ya da kuş çok yalnız kaldıysa, sonuç kuşun uçmaması ile sonuçlanabilir. Hava akımına uğrayan kuş üşür ve hasta olur. Kafesin yerinden memnun olmayan kuş da strese girer.

Muhabbet kuşu daha önce uçtu mu?

Muhabbet kuşum uçmuyor sorununu çözmek için en önemli sorulardan biri olan daha önce uçup uçmadığını yanıtlamaktır. Kuşlar dört ya da beş haftalıkken uçmaya başlarlar. Bu nedenle kuşun bu zaman dilimine ulaştığından eminseniz, çok yakında uçacaktır. Bu uçuşlar kısa süreli ve kısa mesafeli olacaktır. Çünkü yavru kuşların gücü büyüklere göre azdır. Bu nedenle fazla uçamazlar.

Eğer daha önce muhabbet kuşu uçtuysa, bu uçuş birden kesildiyse, nedeni öğrenilmeli ve problem kısa sürede çözülmelidir.

Muhabbet kuşu kaç yaşında?

Muhabbet kuşunuz yaşlandığı için uçamıyor olabilir. Kuşlar yaşlanınca uçma kabiliyetlerini kaybedebilir. Bu her kuşta gerçekleşmez. Ancak çok fazla kafes dışına çıkmadıysa, beslenmesinde aşırı yağ oranı içeren besinler yer aldıysa ve kafes çok küçükse kuş yaşlandıkça zorluk çeker ve sağlığını kaybedebilir. Bu nedenle yazımızın sonunda belirttiğimiz dikkat edilmesi gerekenler kısmını okumanızı tavsiye ederiz.

Muhabbet kuşum uçamıyor, hasta mı?

Muhabbet kuşu uçamıyorsa, bunun nedeni hastalık olabilir. Bu nedenle hastalık belirtileri hakkında bilgi sahibi olursanız, veterinere daha net bilgiler verebilirsiniz.

  • Yaralanma

Kanatlarında bir tuhaflık varsa, kırılmış olabilirler. Muhabbet kuşları çok hassas canlılardır. Bu nedenle çok küçük bir darbe ile yaralanabilirler. Bu yaralanmalar arasında kanat ya da ayak kırılması gibi önemli sağlık sorunları yer alabilir.

  • gaga ve cere

Çok fazla büyümüş bir gaga ve akıntılı bir cere hastalık belirtisidir. Özellikle aşırı büyümüş gaganın nedeni kafes içerisindeki gaga taşının olmaması değil ise, durum ciddi olabilir.

  • dışkı

Nasıl ki bebeklerin kakalarına bakarak hasta olup olmadığını anlarız, bu durum kuşlar için de geçerlidir. Kuşun dışkı kıvamı ya da renk durumunda farklılıklar varsa, bu hastalık belirtisi olabilir. Çok sulu ya da değişik renkteki dışkı önemli bir sağlık sorunu demek olabilir.

  • kabarık görünüm

Kabarık görünüm kuşların çok hasta olduğu anlamına gelebilir. Bu nedenle bir an önce veterinere gitmeniz gerekir. Özellikle kuş soğuk algınlığı nedeni ile kabarık bir görünüm içerisinde ise, çok yakın zamanda ölebilir. Ancak diğer belirtileri de göz önünde bulundurmalısınız. Bunlar dışkı farklılığı ve cere akıntısıdır.

  • tüyler

Dağınık tüyler ve bitkinlik kuşun hasta olduğunu bildirir. Kafes içinde yenmiş olan yem miktarı az olabilir. Bunlar hep hastalık belirtileridir.

Muhabbet kuşunuz tüy döküyor mu?

Tüy dökümü dönemlerinde kuşlar çok yorgun olabilirler. Çünkü tüm enerjilerini tüylerini yolmak ile geçirirler. Kaşınan tüy dipleri onları çok fazla rahatsız eder.

Tüy dökümü yılda iki kez yaşanır. Bu sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde gerçekleşir. Sonbaharda kışlık olan kalın ve matlar tüyler yerlerini alır. İlkbaharda ise parlak ve ince tüylere sahip olurlar. Her tüy dökümü mevsiminde kuş hasta ve yorgun görünebilir. Ancak bu durum kuşun tüylerini yolması ile karşılaştırılmamalıdır. Kuş tüylerini yolması başka nedenler içerir. Ayrıca kuşlar yavru sahibi olunca anne kuş vitamin eksikliği nedeni ile de tüy dökebilir.

Muhabbet kuşu üreme mevsiminde mi?

Muhabbet kuşu üreme mevsiminde ise, ergenlik dönemini zor geçirebilir. Bu nedenle saldırgan tavırlar sergileyebilirler. Ayrıca hasta gibi görünebilirler. Bunu net bir şekilde anlamak için veterinere gitmek gereklidir.

Günlük bakımda herhangi bir değişiklik oldu mu?

Kuşun günlük bakımlarını ihmal ettiyseniz, düzeni bozulduğu ve ihmal edildiğini fark ettiği için depresyona girmiş olabilir. Bu nedenle uçmak istemezler. Genellikle uyumak ister ve ötmezler. Muhabbet kuşu ötmüyorsa da aynı şekilde bir problem var demektir. Eğer bunu fark ettiyseniz,

  • bakımlarını eskisi gibi düzene sokmanız gerekir,
  • kuş kafesini temizlemelisiniz,
  • suluğu kontrol etmeli ve her gün temiz su ile doldurmalısınız,
  • yemlik kontrolü devamlı yapılmalı, kuş aç kalırsa, sağlığı bozulur,
  • her gün dışarı çıkan muhabbet kuşu bir süre ihmal edilirse, canı sıkılır ve strese girer. Bu nedenle ona daha fazla ilgi göstermelisiniz.

Evcil bir hayvan sorumluluğu kolay değildir. Kuş bakımı basit gibi görünebilir. Ancak zamanla bazı kişiler için ağır gelebiliyor. Bu nedenle bir canlı sahiplenmeden önce çok iyi düşünmek gerek.

Evde başka bir evcil canlı var mı?

Evde kedi ya da köpek varsa, kuş ürkmüştür. Olabilme ihtimali dahi vermeyip direk olarak korkmuş, diyoruz. Çünkü bizler de yırtıcı canlılar ile yaşamaktan nasıl korkuyorsak, onlar da avcıları yakınındayken rahat bir hayat süremezler. iki canlıdan biri konusunda tercih yapmanız gerekir. Diğerini ise iyi bir bakıcı bularak sahiplendirebilirsiniz.

Kuşun davranışlarında herhangi bir anormallik var mı?

Muhabbet kuşunuz sizinler uzun zamandır yaşadığı için hareketlerinde herhangi bir farklılık olup olmadığınız kısa bir gözlem ile anlarsınız. Bu gözlem sonucunda eğer bir farklılık varsa, bu konuda araştırma yapıp neden olduğu konusunda daha çabuk sonuca varabilirsiniz.

Muhabbet kuşum uçamıyor diye düşünüyorsanız, davranışlarını kontrol etmelisiniz. Kuşunuz sizin ilginizi istiyor olabilir. Bu nedenle uçmayıp sizinle iletişim kurmaya çabalıyordur. İlgisizlik bazı muhabbet kuşlarını derinden etkiler iken bazılarının umurunda olmaz. Çünkü kafeslerinde meşgul olacağı birçok eşya bulunur. Sıkılmayan kuş sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmeye devam eder.

muhabbet kuşu yerden uçuyor

Muhabbet kuşum neden yerden uçuyor?

Muhabbet kuşu eve yeni geldiyse ve henüz bir yavruysa alçaktan uçar. Çünkü uçmayı yeni öğrenmiştir. Ayrıca yeni bir ortama alışması gerekir. Doğada uçmak çok daha kolay iken dört tarafı çevrili olan ve her yerinde farklı bir detay bulunan bir odada uçmak oldukça zordur.  Bu nedenle yavru bir kuşa sahipseniz, muhabbet kuşum neden yerden uçuyor sorusunu bu şekilde yanıtlayabilirsiniz. Zamanla sizinle arasındaki bağ güçlenecektir. Bunun yanı sıra iyi bir bakım ve beslenme ile güçlenecektir. Böylece uçarken daha yüksekleri seçecek ya da bir yere konarken asla zorlanmayacaktır.

Kanatları kırpılmış olan kuşlar uçamaz ya da yerden uçar. Bu nedenle kanatların kesilip kesilmediğini kontrol etmelisiniz. Eğer siz kestiyseniz, bunu bir daha yapmamanızı öneririz. Muhabbet kuşlarını bu şekilde bakmak, doğru değildir.

Hasta ya da yorgunsa muhabbet kuşu yerden uçabilir. Bu yüzden onu gözlemleyip dinlenmesine izin vermek gerekir.

Yerde gördüğü nesneler ilgisini çekmiş olabilir. Yerde karınca ya da minik bir böcek görmüş olabilir, bunun yanı sıra yerde yemek varsa, başka bir neden aramanıza gerek de yoktur. Muhabbet kuşları yemeğe asla dayanamazlar. En yabani olanları bile yemek görünce yavaş yavaş yaklaşıp bir parça tadına bakmak için adeta can atarlar. Muhabbet kuşum uçamıyor ya da yerden uçuyor diyorsanız, yerdeki yiyecekleri kaldırıp tekrar uçmasını bekleyebilirsiniz.

Muhabbet kuşu neden uçamaz sorusunu sizler için yanıtlamaya çalıştık. Bu sorunun yanıtı aslında en çok sizin elinizde. Eğer tüylü dostunuzu gözlemlerseniz, sonuca daha çabuk varırsınız. Ancak büyük ve ciddi bir sorunu varsa, beklemek yerine veterinere gitmek onun sağlığı için büyük önem taşır.

Muhabbet kuşu uçmayı unuttu ise ne yapılmalı?

Muhabbet kuşu eğer kafes dışına çıkmadıysa ve kafes küçükse, zamanla hareket edemez ve en önemli özelliği olan uçmayı unuttuğunu sanabilirsiniz. Oysaki onlar uçmayı unutmazlar. Kanatları yağlanır ya da tutulur. Bu nedenle kanatlarını özgürce hareket ettiremezler. Bu da uçmalarını engeller. Bu gibi bir durumla karşılaşmamak için;

  • muhabbet kuşlarının kafesinde olması gerekenler önemlidir. Bu nedenle bu konuyu dikkate alıp her ihtiyacını karşılamak gerekir.
  • büyük bir kafes almak gerekir. Kuş küçük olsa da çok çabuk büyüyeceği için en büyük kafesleri tercih etmeye çalışın.
  • kafes içindeki tünekler ahşap olmalıdır.
  • Tüneklerin boyutu ve şekli farklı olmalıdır. Farklı boyut ve şekillerde olan tünekler değişik yerlere yerleştirildiğinde kuşlar daha fazla hareket eder. Böylece kilo almazlar ve kanatlarını hareket ettirirler.
  • Günlük en az iki saat kafes dışında olması gerekir. Her gün kafes dışında özgürce uçan kuşlar diğerlerinden daha sağlıklı olur.
  • Muhabbet kuşları oburdur. Bu nedenle onlara çok fazla atıştırmalık ve muhabbet kuşlarının en sevdiğini yiyecekleri vermemek gerekir. Bunu ara sıra yapmalısınız.

Muhabbet kuşum uçamıyor sorusunu sizler için yanıtladık. Umarız probleminiz kısa süre içerisinde çözülür. Bunu bir daha yaşamamak adına muhabbet kuşu bakımı, beslenmesi ve ihtiyaçlarına önem verin. Zamanınız yoksa, kuşu başka birine sahiplenmesi için verebilirsiniz. Ancak bu durum onu daha fazla üzebilir ya da çok daha mutlu olabilir. Bunu yaşamadan göremeyiz.

Yazar Hakkında

Zeynep KAHYA

Yorum Yap