Muhabbet kuşu neden ötmez? Uçma ve ötme özellikleri ile tanıdığımız minik tüylü dostlarımızı sessiz görünce çok şaşırırız. Onların neşeli cıvıltılarını duymamak bizleri çok üzer. Bu nedenle kuş severler olarak sorunun yanıtını öğrenmek ve çözmek isteriz.
Muhabbet kuşları oldukça hassas ve narin canlılardır. Ayrıca sevecen ve arkadaş canlısı karakterleri ile ünlüdürler. Gün boyunca cıvıldar ve çevresindekiler için adeta huzurlu bir ortam üretirler. Ancak bazı zamanlar bu ötüşler kesilebilir. Bazen de eve geldiği an itibari ile hiç ötmezler ve ortalığı büyük bir sessizlik kaplar. Bu durum da aile üyelerini endişelendirebilir. Hiç endişelenmeyin! Çünkü biz buradayız ve bu sorunun altında yatan nedenleri sizler için ele alıyoruz. Bugünkü konumuzda muhabbet kuşu neden ötmez, sorusunu yanıtlıyor ve çözümleri için öneriler sunuyoruz.
Muhabbet kuşu neden ötmez sorusunun yanıtını öğrenmek ve daha fazla bilgiye ulaşmak için yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Hazırsanız başlayalım.
Muhabbet Kuşum Neden Ötmüyor?
Muhabbet kuşları genellikle alışma evresinde ötmez, bu en büyük neden olarak görülür. Bu yüzden alışma evresi sürecinde ona olan yaklaşımınıza önem vermeniz gerekir. Eğer iki hafta geçtiyse ve hala ötmemeye devam ediyorsa, minik dostunuza yaklaşım konusunda yaptığınız bir takım yanlışlıklar söz konusu olabilir. Ayrıca hasta ya da tüy değişimi yaşıyor da olabilir. Önemli olan sorunun ne olduğunu anlamak ve çözmektir.
Alışma Evresi
- Eve yeni gelen kuş büyük ya da yavru olsa da, hiç fark etmez. Çünkü ilk iki hafta her kuş aynı şekilde hareket eder. Tepkiler genellikle aynıdır. Ötmez, kafesten dışarı çıkmak istemez ve onu kafesten çıkartırsanız daha fazla panik yapıp zorlu bir şekilde nefes alır. Bunun için de gagasını açar. Bu nedenler evcil kuşlar için ilk iki hafta yuvaya alışma evresi olarak bilinir. Yuvaya alışması için yapmanız gerekenler;
- İlk gün kafese ihtiyaçlarını koyun. (suluk ve yemlik) Aksesuar koymakta çok fazla acele etmeyin. Bu aksesuarlar onları ürkütebilir.
- Ardından kafesi en çok durduğunuz odaya koyun. Kapı ve cam kenarı olmamalı ve oda içerisinde başka evcil canlı bulunmamalı.
- Tv izleme ve kitap okuma gibi eylemleri yaparken, kafesin yanında olmaya çalışın.
- Ara sıra onunla konuşun ve size bakmasını sağlayın.
- Elinizi hafifçe kaldırıp kafesin teline dokundurup konuşun. Çok fazla hareket etmeyin.
- Elinizden bir şeyler yemesine izin verin. Bunun için elinizi kafes içine sokabilirsiniz. Yaklaşmıyorsa başka zaman tekrar deneyin.
- Muhabbet kuşum birden ötmeyi bıraktı ve neden ötmez, diye soruyorsanız, alışma sürecini tamamlamış olan bir tüylü dosttan bahsediyoruz, demektir. O zaman alışma evresini atlayıp diğer nedenlere yoğunlaşalım.
- Daha sonra muhabbet kuşu ele alıştırma eğitimi verin. Zamanla muhabbet kuşu ötmeye başlayacaktır. Böylece muhabbet kuşu neden ötmez sorusunun yanıtı sizin için cevaplanmış olacaktır.
Korkmak
Korkmuş olan bir muhabbet kuşu ötmez bunun için başka bir neden aramaya da gerek kalmaz. Kuşun korktuğunu nasıl anlarım, dediğinizi duyar gibiyiz. İlk olarak bu soruyu cevaplayacağız. Ardından, eğer korkma belirtileri varsa, korkan kuş nasıl sakinleştirilir, sorusunu yanıtlayarak devam edeceğiz.
Korkmuş olan kuş belirtileri;
- Isırma
- ısırmak ile tehdit etme
- İnsan eli görürü görmez çığlık atma
- Gün içerisinde herhangi bir saatte (özellikle geceleri) uzun süre çığlık atma
- tüy yolma
- yem yerken sürekli etrafı kontrol etmek
- tünekten tüneğe çıldırmış gibi uçma ve kanat çırpma.
Bu davranışlar muhabbet kuşunun rahatsız edilerek korkutulduğu ya da herhangi bir nedenden dolayı korktuğu anlamına gelir. Eğer gece saatlerinde uzun süre çığlık atıyorsa, karanlıktan korkuyor olabilir. Kafes üzerini örtmeyin ve gece lambası sürekli açık kalsın. Diğer nedenler için kuşa ele alıştırma eğitimi vermek gerekir. Aynı zamanda sosyalleşmeli. Elbette bu bir an da olmamalı. Kuş eğitimi ve sosyalleşmesi için diğer makalelerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.
Hastalık
Muhabbet kuşları hastalık nedeniyle sessiz kalabilirler. Ne yazık ki, muhabbet kuşları hastalıklara karşı hassas canlılar. Bu nedenle bakım, beslenme ve günlük egzersizlerine dikkat etmek gerekiyor. Ancak bunlar yerine getirilse dahi, bazı hastalıklara yakalanabiliyorlar. Hafif bir rüzgâr ile üşüyüp hastalanabilir hatta ölebilirler. Bu hastalıklar nedeniyle de güçsüz düşüp ötmeyebilirler. Eğer tüylü dostunuzun hasta olduğundan şüpheleniyorsanız, hiç vakit kaybetmeden veterinere gitmelisiniz.
Tüy Değişimi
Muhabbet kuşları yaz ve kış için ayrı tüylere sahiptir. Ne kadar ilginç ve büyüleyici bir şey, değil mi? Yaz aylarında ince ve parlak olan tüyleri kış aylarında kalın ve mat olur. Bu nedenle sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde tüy değişimi yaşarlar. Bu değişim de onları zorlayabilir. Tüm enerjilerini tüylerini yolmak ile geçirdikleri için ötmeye hâlleri bile kalmayabilir.
Tüy değişimi konusunda dikkat edilmesi gereken iki husus bulunur. Bunlardan biri, kuşların hastalık ya da stres nedeniyle tüylerini yolmadığından emin olmak ve tüy değişimi yaşarken ki hâlsizliğinin nedeninden emin olmak. Çünkü hasta olması nedeniyle hem hâlsiz hem de tüyleri kendiliğinden dökülüyor olabilir.
Strese giren muhabbet kuşları tüylerini yolma eğilimine girerler. Bunun yanı sıra hiç ötmez ve insanların onlara yaklaşmasından hoşlanmazlar. Bu duruma düşmemek için minik dostlarınızı çok uzun süre yalnız bırakmamalı ve onunla ilgilenmelisiniz.
Depresyon
Stresten bahsetmişken bir de depresyon konusuna değinelim. Çünkü muhabbet kuşları depresyon girebilir! Üstelik bunun için fazla neden aramaya gerek yok. Kıskançlık ya da ilgisizlik onlar için yeterlidir. Öncelikle strese girer ve ardından depresyon geliverir. Depresyon belirtileri arasında ise;
- sessizlik yani muhabbet kuşunun ötmemesi,
- tüy yolma
- kilo kaybı
- iştahsızlık yer alır.
Yine hastalık belirtileri ile benzer olduğu için veterinere danışmak gerekir. Bazı kuş sahipleri bu konuda çok hassas iken bazıları buna gerek görmüyor. Oysaki evin bir üyesi olan bu minik canlıların hayatları sahiplerinin ellerindedir. ihmal edilmeleri ile hasta olabilirler. Bu hastalık fiziksel ya da zihinsel olabilir. Buna izin vermemek için bol zaman, sabır ve az da olsa deneyime sahip olmak gerekir, evcil canlı sahibi olmak için. Deneyim zamanla elbette kazanılır. Ancak hiç tecrübesi olmayan kişilerin birçok konuda araştırma yapması gereklidir.
Nefes borusunda tıkanma
Muhabbet kuşu neden ötmez yanıtlarından biri nefes borusunda tıkanma problemidir. Kuşun kafesinde yer alan boncuklu eşyaların kopması ve kuşun onları yemeye çalışması ya da kafes dışında aynı şekilde bazı cisimleri gagalayıp yemeye çalışmaları sonucu böyle bir problem olabilir. Ancak bu çok fazla yaşanmaz. Muhabbet kuşlarının gagaları çok sert olmadığı için nadir yaşanan bir durumdur. Belirtisi ise kuşun sürekli yutkunmaya çalışması ve çırpınmasıdır. Kısa süre içerisinde müdahale edilmesi gerekir. Hemen veterinere gidilmelidir.