Muhabbet kuşu neden hapşırır? 6 Önemli Neden!

muhabbet kuşu neden hapşırır

Muhabbet kuşu sahipleri, tüylü dostlarının zaman zaman hapşırdığını fark ederler. Bu nedenle bu hapşırmalar için endişelenmesine gerek olup olmadığını merak ederler. Tüylü dostlarının sağlıklı olduğundan emin olmak onlar için çok önemlidir. Mutlu ve uzun bir yaşam sürmeleri demek harika bir arkadaşlık demektir. Evcil hayvanlar aileye katıldığı an itibari ile sorumlulukları sahiplerine aittir. Bugünkü konumuzda muhabbet kuşu neden hapşırır sorusunu ele alıyor ve sizler için yanıtlıyoruz.

Tüyleri nedeni ile muhabbet kuşu hapşırır

Muhabbet kuşlarının gövdeleri tüyler ile kaplıdır. Bu nedenle tüyleri burnunu gıdıklayabilir. Bunun yanı sıra tüylerinde oluşmuş olan bir rahatsızlık da onların hapşırmasına neden olabilir. Bu hapşırmalar tüy dökümü mevsiminde artar. Çünkü tüylerini yolmak ile meşgul olacaktır.

Burnunu rahatsız eden şeyler nedeni ile hapşırır

Muhabbet kuşunun burnuna herhangi bir şey kaçmış olabilir. Gaga taşı tozu, yem kabuğu ya da tüy parçası vs.. Burnun etrafına bakın ve bir şey olup olmadığını kontrol edin. Hapşırma bir kerede geçtiyse, burun ile alakalı bir problem olmayabilir. Ancak defalarca hapşırıyorsa, burun içerisi iyice bakılmalıdır. Bunun için telefon ışığı kullanabilirsiniz.

Hasta(!) olabilir

Ne yazık ki en kötü muhabbet kuşu neden hapşırır yanıtı, budur. Hastalık! Hasta olan tüylü dostlarımız aynı bizler gibi hapşırır. Bu akıntılı cere nedeni ile oluşur. Akıntının çok sıvı olması burnu içten rahatsız eder. Hastalık belirtileri aşağıda listelenmiştir.

  • akıntılı cere
  • nefes almada zorluk
  • hırıltıya benzer sesler
  • gözlerin kısık ya da sürekli kapamaya çalışması
  • çevreye karşı umursamaz tavırlar
  • kabarık tüyler
  • ötüşündeki ses değişikliği

Bu belirtilerden birkaçı muhabbet kuşunuzda varsa, vakit kaybetmeden veterinere gitmeniz gerekir. Muhabbet kuşu hastalıkları kolay geçmez ve minik bir bedene sahip oldukları için durumları kısa süre içerisinde daha kötüye gidebilir. Ne yazık ki ölümle de sonuçlanabilir.

Evde içerisinde mum ya da tütsü kullanmak

Muhabbet kuşları tütsü ve mum gibi nesneler yakıldığında çok fazla rahatsız olurlar. Bu tarz ürünlerin dumanları onları çok fazla rahatsız eder. Bu da hapşırmalarına neden olur. Bu nedenle muhabbet kuşunun olduğu ortamda mum ya da tütsü yakmanızı tavsiye etmiyoruz.

Birinin sigara içmesi

Sigaranın sağlığımıza zararlı olduğunu belirtmemize zaten gerek yok. Üstelik, sadece bizim değil evrendeki tüm canlılar için oldukça zararlı bir maddedir. Eğer sigara kullanıyorsanız, balkonda sigara içmelisiniz. Muhabbet kuşunun bulunduğu alanda kimsenin sigara kullanmasına izin vermemelisiniz.

Oda spreyi kullanmak

Kokular kuşları rahatsız eder. Bu nedenle onlar banyo yaparken sadece su kullanılır. Kuşları yıkamak gerekmez. Bir kap ve ılık su onların temizlenmesi için yeterlidir.

Oda içerisinde kullanılan sprey kuşun rahatsız olmasına neden olur. Kimyasal maddeler içerdiği için evde bebek ya da kuş gibi canlılar varsa, oda spreyi kullanmamanızı tavsiye ederiz.

Hapşırmayı önlemek için neler yapılmalı?

Muhabbet kuşu durmadan hapşırıyorsa, onu veterinere götürmeniz gerekir. Veteriner kuşu kontrol edecek ve gerekeni yapacaktır. Bunun dışında kuş daha çabuk iyileşsin ve bir daha hapşırmasın diye aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.

Kafesi temizliği

Kafes temizliği ile kafes içerisindeki tozları yok edebilirsiniz. Zamanla gaga taşı oyulunca kafes içi de toz olur. Kuş tünekten tüneğe uçarken ya da kafeste oynarken bu toz etrafa yayılır. Ayrıca yemler de aynı şekilde toz oluşumuna neden olur. Kafes temizliğini kolaylaştırmak için alt kısmında tel olan kafesleri tercih edebilirsiniz. Böylece kuş dışkılarına ayak basamaz ve mikroplar telin altında kalır.

Günlük taze ve temiz su

Kuş kafesinde oluşan toz suya bulaşır ve suyu kirletir.  Bu nedenle günlük kafes temizliği yapamasanız da suluğu yıkamalı ve her gün içerisine taze su koymalısınız. Böylece muhabbet kuşunun hastalanma riski de azalmış olur. Hastalıkların çoğu sudan ve havadan bulaşır.

Yemliklerin düzenli temizlenmesi

Akıllı yemlik kullanmıyorsanız, yemlikleri düzenli bir şekilde temizlemeniz gerekir. Böylece muhabbet kuşu daha kolay beslenir. Ayrıca etrafa yem kabukları dağılmaz ve toz oluşumuna neden olmaz.

Odada koku kullanmamak

Oda kokusu ya da uçucu yağ kullanmayarak kendinizin ve sevgili dostunuzun sağlığına katkı sağlayabilirsiniz. Oda kokuları kimyasal maddeler içerir. Hoş bir koku olsun istiyorsanız, doğal yöntemler deneyebilirsiniz.

Oda soğuk değilse, banyo yapmasına destek olmak

Oda sıcaklığı iyiyse, bir kap ve ılık su koyarak kuşun banyo yapmasına destek verebilirsiniz. Eğer kuş hastaysa, bunu yapmanız daha fazla hastalanmasına sebebiyet verebilir.

Kuşların hapşırmaları genellikle normal karşılanır. Ancak onlara daha iyi bir hayat sunmak için bakımını, beslenmesini ve veteriner kontrollerini ihmal etmemelisiniz.

Yazar Hakkında

Zeynep KAHYA

Yorum Yap