Muhabbet kuşu ne yer? Nasıl beslenir?

Muhabbet Kuşu Ne Yer?

Muhabbet kuşu beslemek hem eğlenceli hem de kolaydır. Kafeslerinin temizlenmesi ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması ile bakımlarını hızlıca tamamlayabiliriz. Onları hastalıklardan korur ve güvenlik önlemlerine dikkat edersek bizimle beraber geçirecekleri süre artmış olur. Elbette bunların yanı sıra beslenmeleri yaşantılarını etkileyen önemli bir faktördür. Hastalıkları daha hafif atlatmaları ya da bağışıklıklarını güçlendirmek için besinlerden destek alabiliriz. İlk defa muhabbet kuşu besleyecekseniz, ne yer ve yem dışında ne verilir sorularının yanıtına ve çok daha fazlasına yazımızı okuyarak ulaşabilirsiniz.

Muhabbet kuşu ak darı, dal darı ve tohum ağırlıklı beslenen kuşlardır. İnsanların yediği bir çok meyve ve sebzeyi severek yemektedir. Kuşunuzun yaşına ve cinsine göre beslenmesi farklılık gösterecektir. İnsanlarda bazı yemekleri daha çok sevme durumu kuşlar içinde geçerlidir. Kuşunuzun sevdiği yiyecekleri belirleyerek onlara daha iyi beslenme ortamı sağlayabilirsiniz. İşte muhabbet kuşu ne yer sorusunun yanıtı…

Muhabbet kuşu ne yer?

Muhabbet kuşu yem ile beslenir. Yumurtadan çıktıkları an itibari ile ebeveynleri tarafından beslenir ve ardından kendileri yemeye başlar. Onlar için özel olarak üretilen yem karışımlarındaki besinler dışında vitamin almaları ile hastalıklardan korunurlar. Onları daha canlı ve tüylerini daha parlak görmek için birçok şey deneriz. İşte sizler için hazırladığımız muhabbet kuşu beslenme listesi;

  • Ak darı
  • Dal darı
  • Tuzsuz çekirdek
  • Kanarya yemi
  • Kuş kumu
  • Kalamar kemiği gaga taşı
  • Meyveler (kavun, karpuz, armut, kayısı, üzüm, ananas, elma, portakal, çilek, kivi, vişne, ayva, mandalina, şeftali, limon, yaban mersini, dut, erik, incir)
  • Sebzeler (lahana, patates, yeşil fasulye, bezelye, havuç, mısır, salata, karnabahar, brokoli, ıspanak, dereotu, biber, balkabağı, enginar, pazı)

Muhabbet kuşları tohumları çok sever ve filizlenmiş bitkilere adeta bayılırlar. Bu nedenle birçok kuş sever onlar için özel filiz yetiştirirler. Hangi filizi yetiştirmeniz gerektiği ve daha fazlası için tohum çimlendirme makalemize göz atabilirsiniz. 

Listemizde yer almayan herhangi bir meyve, sebze ya da diğer besinler için öneriniz ya da sorunuz varsa, bize yorum kısmından ulaşabilirsiniz. Sizlere seve seve yardım etmeye hazırız. 

Muhabbet kuşu yem dışında ne yer?

Muhabbet kuşu yemi seçimi yapmak oldukça kolaydır. Çünkü çoğunda aynı besinler yer alır ve en kalitelisini seçmek için satan kişiden destek alabilirsiniz. İnternet alışverişi için ise, kullanıcı yorumları ve çok daha fazlası sizi doğru yem seçimi için yönlendirecektir. Tüylü dostunuz ilk olarak yeme iştahlı davranmayabilir. Ancak kısa sürede alışır. İçinden sevdiklerini seçerse ya da uzun süre yeme dokunmazsa, acilen başka yemi denemelisiniz. Yemi yediğinden emin olmak için kafes içindeki yem artıklarına bakmak ya da kuşun dışkı yapıp yapmadığını kontrol etmeniz gerekir. 

Yem konusunu halledince ek olarak farklı besinler ile onu ödüllendirmek isteyebilirsiniz. Hangi besinleri ne şekilde ve ne kadar vermeniz gerektiği konularının yanıtı için makalemizin derinliklerine doğru ilerleyebilirsiniz.

Ak Darı

muhabbet kuşu ne yer

Kolay sindirilen bir yiyecektir. Muhabbet kuşları için temel besindir. Petshoplarda ve satıcılarda sade ak darı ve karışık yem olarak muhabbet kuşlarına yem satılmaktadır. Burada önemli olan kuşunuzun yaşıdır. Eğer kuşunuz 2-3-4 aylık bir kuş ise ona sade akdarı olan yem çeşitlerinden alabilirsiniz. Kuşunuz artık yetişkinse tek başına bu yem kuşumuzun bazı vitaminlerden eksik kalmasına neden olacaktır. O yüzden belli bir yaştan sonra yemini karıştırabilirsiniz ve çeşitlendirebilirsiniz.

Dal darı

Ak Dal Darı

Muhabbet kuşlarının en sevdiği besinlerin başında gelir. Özellikle vitamin ve faydaları bakımından kuşumuz için çok yararlıdır. Normal dal darı veya kızıl dal darı olarak alabilirsiniz. Fiyatları oldukça ucuzdur. Kuşunuzun kafesinde dal darı bulunmasını tavsiye ederim. Üstelik dal darı muhabbet kuşları için ciddi bir hastalık olan ishale karşı oldukça iyidir. 

Tuzsuz Çekirdek (dakota)

Tuzsuz Dakota Çekirdek

Kuşlarınıza kesinlikle tuzlu olan çekirdeklerden vermeyin. Çünkü tuzlu olan çekirdekler kuşların hastalanmasına neden olabiliyor. Ayrıca çekirdekte yağ oranı çok yüksektir. Bu nedenle muhabbet kuşları diğer papağanlar gibi çok fazla çekirdek yiyemezler. Bu onların sağlık sorunu yaşamasına yol açar. Çekirdeğin kabuğunu kendi soyabilirler. Bu yüzden yem içerisine az miktarda çekirdek koyabilirsiniz. Bazı yemlerin içlerinde çekirdek yer alabiliyor. Bu yüzden muhabbet kuşunuz çekirdeği seviyorsa, çekirdekli yem tercih edebilirsiniz. 

Yulaf Tohumu

Yulaf Tohumu

Özellikle yaz aylarında serinletici özelliği ile kuşlarımızın rahat etmesini sağlar. Kolay sindiriliyor. Bunlardan alarak özellikle yaz aylarında kuşlarınıza verebilirsiniz yada yemlerinizin içerisine yulaf karıştırabilirsiniz. Yağ oranı yüksek olduğu için az miktarda verilmesi gerekir. Kuş yemlerinde  yulaf tohumu yer alabilir. Hasta olan kuşlar için ayrı bir şekilde küçük miktarlarda verilebilir. Böylece daha hızlı bir şekilde iyileşirler.  Tüy dökme mevsimlerinde kuşunuza yulaf tohumu vererek enerji kazanmasını sağlayabilirsiniz. 

Kenevir Tohumu

Kendir Tohumu

Çok yaygın olmasa da bazı muhabbet kuşları kenevir tohumunu çok seviyor. Bu tohumu temel besinine karıştırıp verebilirsiniz. Kuşlar için tohumlar sağlıklıdır. Ancak sadece tohumla beslenmeleri de doğru olmaz. Ek olarak vitamin, kalsiyum ve mineral almaları gerekir. 

Kanarya Yemi

Kanarya Yemi

Muhabbet kuşları kanarya yemlerini de çok sever. Fakat bunu ben ana besin olarak vermenizi tavsiye etmiyorum. Tohumların içine karıştırarak az miktarda verebilirsiniz. Aspur tohumu ishal olan kuşlar için çok sağlıklıdır. Bu nedenle muhabbet kuşunuzun dışkı rengi değişirse ona aspur verebilirsiniz. 

Kuş Kumu

Kuş Kumu

Kuş kumları kuşumuzun sindirim sistemi için olmazsa olmazlardandır. Hazmettirici ve rahatlatıcı özelliği vardır. Bunu çok yemezler ancak bir kere yedikleri zaman kursaklarında kalan kuş kumları bir kaç ay boyunca yedikleri besinleri kolay sindirmesini sağlıyor. Kafesinize 2. bir suluk takarak kuş kumu koyabilirsiniz.

Kalamar Kemiği

Kalamar Kemiği

Kalamar kemiği de muhabbet kuşları için çok önemli. Bu ürün kuşlarımızın gagalarını hem törpülemesini sağlıyor hem de kalsiyum ihtiyacını, d vitamini ihtiyacını karşılamasını sağlıyor. Bir kere aldığınızda kafesinizde 1-2 ay kuşunuzu idare edebilir. Fiyat olarak oldukça uygundur. Kafese teline takarak kuşunuzu neşelendirebilirsiniz. 

Uzmanlar muhabbet kuşları için gaga taşı olarak kalamar kemiği öneriyorlar. Çünkü diğer gaga taşının sadece gaga törpüleme faydası bulunurken kalamar taşının faydası oldukça fazladır. 

Muhabbet kuşu hangi meyveleri yer? Ne sever?

Muhabbet kuşları obur canlılardır. Sahipleri ya da yakınındakiler bir şey yedikleri zaman kafes teline adeta yapışır ve yemek yiyenleri seyrederler. Bazen dayanamayıp kendi yemliklerine gidip beslenirler. Eğer kafes dışındalarsa, en yabani olan muhabbet kuşları bile dayanamayıp ziyafete doğru yol alır. Bu nedenle muhabbet kuşu eğitiminde beslenmenin yeri büyüktür.

Muhabbet kuşlarına meyve vermek isteyenler, ölçü konusunda çok dikkatli olmalılar. Ayrıca meyvelerin kabukları soyulmuş ve çekirdekleri de çıkartılmış olmalıdır. Bir meyve, sebze ya da herhangi bir besini kuşa vermeden önce zararlı olup olmadığı konusunda araştırma yapılmalıdır. 

Elma

muhabbet kuşu yem dışında ne yer

Muhabbet kuşu meyve olarak ne yer diyenler için ilk sıraya elmayı eklemek istedik. Çünkü onlar elmayı çok severler. Üstelik elma onlar için de faydalıdır. Haftada bir dilim elmayı kafes teline bağlayarak yemesini bekleyebilirsiniz. Elbette elma kısa sürede kararacaktır. Bu yüzden kararan elmayı alıp zamanı geldiğinde yeni bir dilim ile değiştirebilirsiniz. 

Elma kuşlara bol miktarda C vitamini verir. Lif ve A vitamini ile doludur. Bağırsaklar için faydalı olan şekere sahiptir. Bu şekerler kuşlar için zararlı değil, faydalıdır. Daha önce belirttiğimiz gibi elmanı kabuğu soyulmuş olmalı ve çekirdekleri de çıkartılmalıdır. 

Kavun 

Muhabbet kuşları da bizler gibi yaz aylarında serinlemek isterler. Bu nedenle daha fazla su içerler. Eğer tüylü dostunuzu neşelendirmek isterseniz, ona küçük bir parça kabuksuz ve çekirdeksiz kavun verebilirsiniz. Bu ikrama asla hayır demeyecektir!

Kivi

Muhabbet kuşları için yem dışında besin vermek gerekirse, kiviyi tercih edebilirsiniz. Soğuk olmayan bir parça kabuksuz kivi ile oldukça mutlu olabilirler. Tüneğinde eğlenirken bir yandan kivi yiyerek mutlu olurlar. Bu nedenle size bolca serenat yapabilirler. Kalp ile mide arasındaki bağ her canlı için aynıdır. 

Üzüm

Muhabbet kuşu meyve ve sebzeyi sever. Onlar insan yiyeceklerinin birçoğunu yiyebilir. Birkaç besin onlar için toksiktir. Ayrıca tuzlu besinler onlara zarar verir. 

Portakal

Muhabbet Kuşu ne yer

Portakal sevmeyen muhabbet kuşu yoktur. Ayrıca portakal tüylü dostlarımız için çok faydalıdır. Bir dilim portakal onlar için yeterlidir. Portakalı diğer gün kafes içerisinden alıp temizlemeniz gerekir. Kabuksuz  vermeyi unutmayın. Portakal ile beslendiklerinde dışarıdan almaları gereken vitaminleri ve daha fazlasına sahip olurlar. 

Muz

Muz kuşlar için sağlıklı bir besindir. Muzdan küçük bir dilim keserek kuşa ikram edebilirsiniz. Muzun kabuğunu soymadan bir iple bağlayarak kafese asabilirsiniz. Muhabbet kuşlarının bazıları her bir yiyeceğe karşı iştahlı iken bazıları seçici davranabilir. Bu yüzden ilk defa sunduğunuz meyve ve sebzelerin hangilerini yediklerini gözlemleyerek ona eğitim verirken kullanabilirsiniz. Ayrıca sevmediklerini de bir daha vermezsiniz. 

Ananas 

Muhabbet kuşlarının bazıları kilolu olabiliyor. Bu nedenle sağlıklı sebze ve meyveler tercih ederek onların sağlıklı kiloda kalmasına destek olmamız gerekiyor. Bu besinlerden biri de ananastır. Ayrıca ananas, C vitamini ve antioksidanlar da dahil olmak üzere besinlerle doludur. Bunların her ikisi de muhabbet kuşunuzun bağışıklık sistemini ve genel sağlığını destekleyebilir. A vitamini eksikliği evcil kuşlarda sorun olabilir ve ananas da bu besini içerir.

Çilek

Muhabbet kuşları doğal ortamlarında iken meyve, sebze, bitki ve tohumlarla beslenirler. Kafes ortamında bakılırken ise, onlara özel olarak üretilen yemleri yerler. Bu yemlerin içerisinde almaları gereken tüm kalori, yağ, vitamin ve bunun gibi besin değerleri bulunur. Ancak hastalıklardan korunmaları ve güçlü bağışıklık sistemine sahip olmalarının yanı sıra mutlu olmaları için onlara ek gıdalar veririz. Bunlardan biri de çilektir. Fakat çok fazla yerlerse sağlıkları için kötü olabilen ve hatta toksik olabilen bazı fruktoz ve salisilik asit içerirler. Bu, muhabbet kuşlarının haftada bir veya iki kez bir tedavi olarak sadece biraz çilek yemesi gerektiği anlamına gelir.

Bir adet çileği ve büyükse yarısını ikiye bölüp kafes teline takabilirsiniz. Daha sağlam olması için ip kullanabilirsiniz. Çilekte bulunan şeker onlar için oldukça fazladır. Bu yüzden az miktarda yemeleri gerekir. Yenmiş olan çileğin kalan kısımlarını çöpe atmayı ve kafesi temizlemeyi unutmayın. 

Muhabbet kuşları kırmızı renkli eşyalardan korkarlar. Bu nedenle çileğe hemen yaklaşmalarını beklemeyin. Onlara biraz zaman tanıyın. Çileğe yaklaşıp tadını aldıklarında yanından ayrılmayacaklardır. Çilekten çok korktuysa, başka bir zaman tekrar deneyebilirsiniz. 

Kayısı

Çekirdeğinden ayrılmış olan kayısı parçasını kafes teline asarak kuşunuzu mutlu edebilirsiniz. Küçük ve sulu bir parça meyve ile onları neşelendirmek mümkündür. Vahşi hayatta sahip oldukları lezzetli besinleri kafes ortamında da sunmak mümkündür. Ancak meyveler ilaçlandığı için iyice yıkanmalılar. 

Armut

Kuşlar armut yemeyi severler Bu nedenle armut aldığınızda tüylü dostunuz için küçük bir parça ayırabilirsiniz. Armut ağacına sahipseniz, hem siz hem de kuşunuz şanslı demektir. Organik meyve ve sebze tüketmek bizleri çok daha sağlıklı yapar. Ancak günümüzde organik ve ilaçsız besin bulmak oldukça zor. 

Bir parça armut ile muhabbet kuşunun günü elbette şenlenir. Ancak daha fazlasından kaçının. Aşırı dozda şeker alırlarsa sağlıkları tehlikeye girer. Sinirlilik, tüy yolma ve sinir bozukluğu gibi davranış değişikliklerine yol açar.Kuşunuza herhangi bir yeni tür yiyecek veya ödül vermeden önce daima veterinerlerle konuşun.

Karpuz

Karpuz çoğunlukla sudan oluştuğu için sıcaktan bunalan muhabbet kuşunuzun serinlemesini sağlayan bir lezzettir. Bununla birlikte, muhabbet kuşunuza tohumları veya kabuğu vermemeniz önemlidir. Karpuzlar, çoğunlukla sudan oluştuğu için muhabbet kuşları için de mükemmeldir. Muhabbet kuşlarının gün boyunca susuz kalmaları ve sürekli taze suya ihtiyaçları vardır. Karpuzların çoğunlukla su ve diğer bazı besin maddeleri içerdiğini biliyoruz, bu nedenle muhabbet kuşunuzun karpuz yediğinde nemli kalacağından emin olabilirsiniz. Susuzluklarını gidermelerinin yanı sıra karpuzun lezzetli olması nedeni ile kuşların sevdiği bir meyvedir.

Muhabbet kuşu hangi sebzeleri yer? Ne sever?

yavru muhabbet kuşu ne yer

Muhabbet kuşu ne yer sorusunu şimdi de sebzeler ile yanıtlayalım. Meyvelerin birçoğunu yiyebildikleri gibi sebzeleri de yiyebilirler. Ayrıca bunu severek yaparlar. Eğer kuşunuz sebzeler konusunda seçici olursa, sevdikleri sebzeleri aklınızda tutup diğerlerini de daha az sıklıkta verebilirsiniz.

Yıkanmış, soyulmuş ve çekirdekleri alınmış olan meyvelerin çoğu muhabbet kuşlarına çiğ olarak verilebilir. Hangi miktarda ve ne şekilde vermeniz gerektiği için sebzelerin açıklamalarına göz atabilirsiniz. 

Lahana

Lahana kuşlar için oldukça lezzetlidir. Muhabbet kuşları diğer kuşlar gibi yeşil yapraklı sebzeleri çok severler. Çünkü onlar için sağlıklıdır.  Bazı uzmanlar lahanayı çiğ olarak vermenin kuşun çok daha fazla kazanıma sahip olması demek olduğunu belirtiyor . Pişirilen lahananın C ve B vitaminleri azalıyormuş. Ayrıca çiğ hâli kuşlar için daha lezzetlidir. Dilerseniz bir yaprak lahanayı küp küp doğrayarak tüylü dostunuza verebilirsiniz. Haftada iki kez lahana yemek muhabbet kuşları için yeterlidir. Onlara meyve ve sebzeleri doyum için değil tadım olarak vermeliyiz.

Havuç

Havuç gören her kuş koşarak yanına yaklaşır ve küçük bir parça almak için ısırır. Bunu yaparken bağışıklık sistemlerini güçlendirirler. Çünkü havuçta A vitamini bulunmaktadır. Ayrıca kalsiyum da içerir. Kalsiyum eksikliği yaşayan kuşlar için havuç çok faydalıdır. İyice yıkanmış olan  bir havucu kafes içine asabilirsiniz. Yeşilliğini ya da kabuklarını soymanız gerekmez. Çünkü her bir parçası faydalıdır ve tehlikeli değildir. Dilerseniz yemlik içerisine küçük parçalar hâlinde doğranmış bir havucu ekleyebilirsiniz. Ancak zamanla havuç bozulacağı için yemliğin daha çabuk temizlenmesi gerekir. 

Karnabahar

Karnabaharın yaprak ve küçük ağaca benzeyen beyaz kısımları kuşlar için faydalıdır. Küçük miktarda verildiğinde kuşa birçok fayda sağlamak mümkündür. Fazlası gaz ve şişlik yapabilir. Karnabaharı dilerseniz haşlayarak dilerseniz de çiğ olarak kuşa verebilirsiniz. Muhabbet kuşu karnabaharı çiğ olarak verdiğinizde çiğneme oyuncağı olarak kullanabilir. Daha kolay yutması ve sindirmesini isterseniz, haşlamayı tercih edebilirsiniz. 

Tatlı mısır

Koçan mısır kuşlar ve tavuklar için sağlıklı bir besindir. Bu kuşlardan biri de muhabbet kuşlarıdır. Çiğ, haşlanmış ya da koçan mısır ile tüylü dostunuzu mutlu edebilirsiniz. Yem içerisine çiğ mısır ekleyerek yemin kalitesini arttırmak mümkündür. Üstelik çiğ mısırda daha fazla vitamin ve mineral bulunur. 

Mısır sindirim sorunlarını engeller. Göz sağlığını destekler ve C vitamini açısından zengindir. Tüy dökme mevsiminde olan kuşlara mısır vererek destek olabilirsiniz. Hâlsizliklerine iyi gelir. Onlara enerji verir. Kalp sorunları, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerine karşı koruma sağlar. 

Yeşil fasulye

Düşük kaloriye sahip çıtır çıtır fasulyeleri her muhabbet kuşu sever. Onların ihtiyaç duyduğu temel besin değerleri yeşil fasulyede bulunmaktadır. Sebzeler genellikle muhabbet kuşu için çok önemli bir besin kaynağıdır ve tüylü arkadaşınızı beslemek için birçok güvenli seçenek vardır. Yeşil fasulye, zengin bir A, C, K vitamini, folik asit ve diyet lifi kaynağı olduğu için harika bir seçimdir. Pek çok sebze tüylü dostunuzun diyetine harika ve sağlıklı bir katkı olsa da, özellikle yeşil fasulye yüksek miktarda klorofil içerir

Tatlı patates

Muhabbet kuşları tatlı patates yiyebilir. Ancak haşlanmış olarak verilmesi gerekir. Bir tatlı kaşığı haşlanmış patates kuşunuz için güvenlidir. Çiğ patates hazımsızlığa neden olur ve kuşunuz kusabilir. Bu nedenle patates verirken temkinli olun ve küçük bir parça ile ilk denemeyi gerçekleştirin. 

Salatalık

muhabbet kuşu sebze olarak ne yer

Muhabbet kuşları salata ve marula bayılırlar. Ancak fazlası onların ishal olmasına neden olabilir. Bu yüzden haftada bir kez küçük bir yaprak marul ile küçük bir parça salata yiyebilirler. Hem su ihtiyaçlarını karşılar hem de vitamin takviyesi alırlar. 

Brokoli

Muhabbet kuşları çiğ olarak küçük bir parça brokoli yiyebilirler. Brokoli antioksidan, vitamin ve mineral içermektedir. Kuşlar ıslak sebzeleri çok severler. Onların suları ile ıslanmaya bayılırlar adeta. Bu nedenle brokoliyi ıslatıp lezzetli ikramlarına eğlence ekleyebilirsiniz. Brokoliyi haşlayarak da verebilirsiniz. Ancak üzerine tuz ya da yağ dökmemelisiniz. Kendiniz için pişirdiğiniz yemekleri içerisinde sebzeler var diye kuşunuz için sağlıklı olarak düşünebilirsiniz. Ancak yağlı ve tuzlu olarak pişirilen her yiyecek onlar için zararlıdır. 

Bezelye

Muhabbet kuşu için bezelyenin her parçası yenilebilir. Yaprakları, kabukları ve içindeki bezelyeler ile onu mutlu edebilirsiniz. Muhabbet kuşları bezelye tanelerini haşlanmış olarak yemelidir. Fasulye, bezelye ve patates tüketimi çiğ olursa mide sorunlarına neden olabilir. 

Su

Muhabbet Kuşu ne yer

Su olmadan yaşam mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz. Tabi ki suyu eksik etmemeniz gerekiyor. Fakat suyun temiz ve taze olması en önemli noktadır. Kuşunuzun suyuna dikkat etmez iseniz çeşitli sağlık sorunları da ortaya çıkabilir. Bunların başında ishal gelmektedir. Bu konuyla ilgili olarak muhabbet kuşu bakımı adlı konumuza göz atarak detaylı bilgilendirmeyi alabilirsiniz.

Muhabbet kuşu beslerken öncelik olarak sıradanlıktan uzaklaşmaya çalışın. Kuşunuza her zaman aynı ve sıradan yem vermek yerine ona değişik yiyecekler vererek mutlu edebilirsiniz. Siz kendinizi düşünün bu konuda yıllarca sadece pilav yada yumurta yiyen bir insan olmak ister miydiniz? Kuşunuzun yaşına göre beslemek en doğrusu. O yüzden sağlıklı ve düzgün besinlerle farklılık yaratarak besleyebilirsiniz.

Videoyu izleyin 

Yavru muhabbet kuşu ne yer?

Yavru muhabbet kuşları ebeveynleri tarafından beslenir. Bazılarında büyük rol annede iken bazı erkek muhabbet kuşları ebeveynlik konusunda oldukça iyidir. Bu nedenle annenin görevlerine yardım eder ve yavruları besler. Bazen anneyi stres altında bırakıp yuvadan çıkmasına izin bile vermeyebilir. Bu nedenle bir çift kuş sahibi olduğunuzda gözlemlemeniz gereken birçok şey bulunur. 

Yavru muhabbet kuşları otuz ve kırk gün sonra yeme düşerler. Yani bağımsız bir şekilde yem yemeye başlarlar. Eğer muhabbet kuşu yavrusunu beslemezse, bu işlemi sizin yapmanız gerekir. Aksi takdirde kuş kısa sürede ölür. Elle besleyerek onu büyütebilirsiniz. Ayrıca büyüyen muhabbet kuşları diğer besinlerden faydalanabilir. Ancak çok küçük miktarlarda almalılar. 

Muhabbet kuşları ne yer ise zarar görür?

Muhabbet kuşu kızarmış yiyecekler, salçalı yemekler, tuz, cips ve baharatlı besinler yememeli. Listeye göz atıp ne yememeleri konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca muhabbet kuşu ne yer sorusunu yanıtlarken hangi besinlerden uzak durmanız gerektiğini anlayabilirsiniz. Bizler için faydalı olan besinler onlara büyük zararlar verebilir. Bu zararlar sonucunda ciddi sağlık sorunları yaşayabilirler. Peynir, vanilya ve fıstık ezmesi gibi zararlı olan pek çok besin bulunmaktadır. Bu nedenle muhabbet kuşlarına yem dışında bir şey vermeden önce veterinere danışmalı ve araştırmalı yapmalısınız. 

  • Baharatlı besinler

Baharat muhabbet kuşları için çok zararlıdır. Onlara uzatılan küçük bir parça baharatlı cips, pizza ya da herhangi bir besin ile sağlıkları ciddi şekilde etkilenir. Bu etki ile bağışıklık sistemleri zayıflar. Bu nedenle muhabbet kuşunuza baharatlı olan hiçbir besini vermemelisiniz. 

  • Kızarmış yiyecekler

Kızarmış patates ya da cips kuşlar için zararlıdır. Hem yüksek oranda yağ hem de tuz içerirler. Kızarmış yiyecekler insanlar için de sağlıksızdır. Ancak kuşlar için olan olumsuz etkileri çok daha büyüktür. Bu nedenle yemek yerken kuşu kafesine koymak en iyisi olacaktır. Onlar yemek yerken size eşlik etmeyi çok severler. Ancak bizim yemeklerimiz, yağlı, salçalı ve baharatlıdır. Onlar için zararlı olan birçok şeye sahip olmaları nedeni ile kuşları uzak tutmalıyız. 

  • Tuzlu olan her şey

Daha önce belirttiğimiz gibi içine ya da üzerine tuz eklenen her besin muhabbet kuşları için zararlıdır. Depresyon, titreme ve kalp yetmezliği gibi sorunlara neden olabilir. 

  • Kahve ve çay

Kafesin içeren besinler muhabbet kuşları için zararlıdır. Kuşlar kahvenize ya da kola bardağınıza uçup dibini yalamaya çalışabilir. Bu gibi durumlara aldanıp onlara bir damla dahi olsa da kafeinli içecek vermemelisiniz. 

  • Hamur işi

Kek, börek ya da ekmek gibi unlu gıdaların sindirimi kuşlar için çok zordur. Hamur işi yiyen kuşlar birçok rahatsızlık yaşayabilir ve bu rahatsızlık uzun sürebilir. 

  • Avokado

muhabbet kuşu avokado yer mi

Avokado bizler için bomba etkisi yapacak derecek olumlu faydalara sahipken diğer canlılar için zehirli sayılır. Avokadonun her bir parçası onlar için zararlıdır. Avokado yiyen kuşlarda;

  1. kilo kaybı ve neşesizlik
  2. kuyruk sallama ve ağır solunum
  3. tünemekte zorluk çekme görülmektedir. Ayrıca kalp atış hızları da yükselir. Avokado yiyen kuşları n acilen veterinere götürülmesi gerekir. Aksi takdirde hızlı bir ölüm ile karşılaşabilirsiniz. Ölmeseler de akciğer, kalp ya da böbrek yetmezliği yaşarlar. Böylece ölümleri sadece biraz daha uzar ve bu süreçteki yaşamları oldukça sıkıntılı olur. 
  • Soğan ve sarımsak

Avokado dışında zararlı olan diğer besinler ise soğan ve sarımsaktır. Üstelik pırasa ve yeşil soğan da aynı şekilde zararlıdır. çünkü aynı familyaya aitler. Bunların yanı sıra domates yaprakları da kuşlara zarar verir. Soğanı çiğ ya da pişmiş olarak kuşlara veremeyiz. Çünkü her hâli ile kükürt içerirler. Kuşlar anemi rahatsızlığına ve ardından ölüme doğru yol alabilirler. Bu yüzden muhabbet kuşu beslenmesinde önemin ne kadar büyük olduğunu anlamış bulunduk. Onları küçük bir parça besin ile vitamin zengini yapabilirken ölüme de sürükleyebiliriz. Bunu yapmak asla istemez ve eğer yaparsak daha çok üzülürüz. Vicdan azabı yakamızı bırakmaz. 

Muhabbet kuşu ne yer sorusunu yanıtladık. Ancak burada bir kez daha besinlerinin nasıl verilmesi gerektiğini belirtmek ve altını çizmek isteriz. Kuşunuza meyve ya da sebze verecekseniz;

  • mevsime uygun olanları tercih etmelisiniz. Hormonlu gıdalar onlara fayda sağlamayacaktır. Hatta daha fazla zarar olarak geri dönerler.
  • haşlayarak verilmesi gereken sebzeleri buharda haşlamanızı tavsiye ederiz. Vitamin ve minerallerin suda kalması ile kazanımları düşecektir.
  • konserve gıdalar kuşlar için zararlıdır. 
  • meyve ve sebzelerin iyice yıkanmış olmaları oldukça önemlidir. Böceklerden korumak için sebzeler ve meyvelere yapılan ilaçlamalar kuşları  rahatsız eder.

Yazar Hakkında

Zeynep KAHYA

2 Yorum

  • Meyveleri kabuklu mu yoksa kabuksuz mu vermeliyiz kabuklu yerse bir zararı olur mu öyle daha vitaminli çünkü

    • Meyve ve sebzeleri kabuklu vermenizi tavsiye ediyorum. Böylelikle vitaminin tamamını vücuduna alacaktir. Kabuğu soyulması gereken yerde kuşunuz kendi işini görecektir ve hiç bir zararı yoktur.

Yorum Yap