Muhabbet kuşu sahipleri, tüylü dostlarının bazı hâl ve hareketlerinden endişelenebilir, bunlardan biri de kuyruk titremesi. Bazen poposunu sallıyor gibi kuyruklarını titretirler. Bazen de kafa sallama ile görülür kuyruk titremesi ve bir hastalık belirtisine işaret edebilir. Hastalıklara karşı oldukça hassas olan kuşların gösterdiği belirtilere önem verilmezse, sonuç ciddi sorunlara yol açabiliyor. Bunlardan biri de ne yazık ki ölüm. Muhabbet kuşunuzda daha önce fark etmediğiniz bir fiziksel ya da karakter değişimi görürseniz, veterinere başvurmanızı öneririz. Erken teşhis hayat kurtarır. Bunun yanı sıra çekecekleri sıkıntıları da önlemiş olursunuz.
Muhabbet kuşu kuyruk titremesi nedenleri
Muhabbet kuşu kuyruk titremesi için pek çok neden bulunmaktadır. Kuyruğunu kendi sallaması ile istem dışı olarak titremesi arasında fark bulunmaktadır. Ancak ilk kez muhabbet kuşu sahibi olanlar ya da daha önce hiç bu tarz kuyruk titremesi ile karşılaşmamış olanlar için hem kuyruk sallama hem de titremesi konularını ele alıyoruz.
Dışkı
Muhabbet kuşları sulu ve yeşil renkte dışkı yaparlar. Bu dışkıyı dışarı atarken de kuyruklarını hareket ettirirler. Bu tüylerine bulaşmadan ve dışkıyı dışarı atmak için yaptıkları harekettir. Bu yüzden kuşunuz dışkı yaparken kuyruk sallıyordur, buna titreme diyemeyiz. Eğer kuşunuzda titreme varsa ve kısa sürede geçmiyorsa acilen veterinere gitmeniz gerekir.
Hastalık
En korkulan kuşun hasta olmasıdır ki bunu deneyim sahibi olmayanlar da kolayca hisseder. Çünkü titreme ile birlikte birkaç belirti daha vardır. Bunlar;
- ishal
- kafa sallama
- kabarık tüyler
- hâlsizlik
- denge kuramama
- iştahsızlık
- Ötmeme
- acı ötüşler (çığlık atma)
- hırıltılı nefes alma
- kilo kaybı
- kafes dibinde gezinmedir.
Bu davranışlardan birden fazlasına sahipseniz, çok ciddi bir hastalık ile karşı karşıyasınız demektir. Kuşlarda kuyruk titremesi ile birlikte istemsiz bir şekilde oluşan kafa sallama da varsa, sallabaş denilen hastalığa yakalanmış olabilir. İshal, kafa sallama, kuyruk titremesi, kabarık tüyler ve bunun gibi belirtiler sallabaş hastalığından kaynaklanır. Tedavi ihmal edilirse sonuç ölümdür. Veterinere götürseniz de kuşunuzu yarım saatte bir beslemeli ve dinlenmeye bırakmalısınız. Eğer bir kenara bırakırsanız, aç olduğu için ölecektir. Kafasını salladığı ve denge kuramadığı için beslenemeyen muhabbet kuşları zaman geçtikçe hâlsizleşir. Bir veterinere bırakabilir ya da uyumadan bir gün boyunca gözlem altında tutabilirsiniz. Aksi takdirde sonucu belirttik.
Sallabaş dışında kuşlarda sık görülen bir hastalık psittakozdur. Aynı şekilde ishal, kabarık tüyler ve iştahsızlık görülebilir. Bu hastalık da enfeksiyonlar nedeni ile oluşur. Kafes, yemlik ya da suluğun kirliliği ile oluşabilir. Sallabaş hastalığı çoğunlukla suyun kirli olmasından kaynaklanır. Bu yüzden kuşların kafes temizliğine önem vermek onların sağlıklarını etkileyebilir.
Üşüme
Üşüyen muhabbet kuşlarının tüm vücudu titrerken bu titremeler en çok kuyruk kısmında belli olur. Bu nedenle vücudunun titremediğini öğrenmek için yanına yaklaşmalısınız. Tek ayak üzerinde duruyor ve sürekli titriyorsa, hasta olmadan onu sıcak bir yere götürmelisiniz. Hapşırma, burun akıntısı ve hırıltılı nefes alma oluşabilir. En sık görülen belirti ise ishaldir. Bunları engellemek için kuşun bulunduğu ortamdaki oda sıcaklığı kontrol altında tutulmalıdır.
Stres
Kuşlar ortama yeni alışırken sürekli korku içerisinde olurlar. Her şeyden korkar ve titrerler. Eğer kuş eve yeni geldiyse, stresli olabilir. Bu yüzden stres nedenlerini keşfetmeye çalışmalısınız. Siz kafese yaklaşınca titremeye başlıyor ve ağzını açarak nefes alıyorsa, uzaklaşın. Eve alışmasını bekleyin. Bazı kuşlar kafes içindeki oyuncak ve nesnelerden de korkarlar. Bu yüzden kısa bir süre bekleyin ve hangi objeden korkuyorsa, onu kafesten çıkartın. Çünkü kuş kafes içinde gezinmez ve beslenmek için yemliğe bile inmez. Bu gibi durumlar çok sık yaşanır.
Stres kaynağı çocuğunuz, diğer evcil canlı ya da her ne ise, gözlemleyerek öğrenmelisiniz. Bunların yanı sıra kuşun kafesinin üzerinin örtülmesi de onları korkutabilir. Genelde karanlıkta uyumayı sevseler de istisna olarak birkaçı karanlıktan korkar.
Vücut temizliği
Kuşlar vücutlarını temizlerken tüylerini silkeler ve son olarak kuyruklarını iki yöne doğru sallayarak çırparlar. Eğer temizlik yaparken tüylerini yoluyorsa, banyo yapmak istiyor olabilir. Tüy dökümü mevsimleri dışında oluşan tüy yolma eylemleri kendilerini kirli hissetmelerinden kaynaklanır ve bu nedenle sürekli tüy aralarını gagaları ile kaşırlar. Bu nedenle kuşunuza bir banyo keyfi oluşturabilirsiniz. Bir kap, ılık su ve bir kıvırcık parçası onlar için yeterli olacaktır. Kendi yıkanacak ve kendi kurulanacaktır. Sizin müdahale etmenize gerek yok. Kurulanmak için de kendini silkeleyecek ve yine en son kuyruklarını titretecektir.
Dikkat çekmek
Muhabbet kuşu bakımı diğer canlılara göre oldukça kolaydır, diye belirtiriz. Ancak bu kolaylık hiçbir zaman bir canlıya sahip olduğumuzun ve aldığımız sorumluluğun büyüklüğünü değiştirmez. Sadece diğer canlılara oranla daha kolay olduğunu yansıtır. Bunu belirtmek isteriz. Çünkü alınan kuşların bakımları kısa süre sonra zorlu gelebilir. Bu nedenle küçük ihmaller, iletişim kopukluğu ve buna benzer olan nedenler ile sorumluluklarımızdan kaçamak yapmamız onlar için oldukça üzücüdür. Açık kalan camdan esen rüzgâr meltem de olsa kuşların hasta olmasına neden olabilir.
Kur Yapmak
Muhabbet kuşları kızgınlık döneminde iken birbirlerine kur yapmak için çeşitli hareketler sergilerler. Bunlardan biri de kuyruk sallamasıdır. Eğer dişi kuş erkek kuşa kuyruk sallıyorsa, bu çiftleşmeye hazır olduğunu belirtir.