Muhabbet kuşu kanat titremesi nedenleri

Muhabbet kuşu kanat titremesi

Muhabbet kuşu kanat titremesi, çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilir. Titreme doğal bir davranış nedeni olabileceği gibi ya da sağlık sorunlarına da işaret edebilir. Bu nedenle kuşu gözlemlemek ve titremenin altında yatan nedeni öğrenmek oldukça önemlidir. Ancak kuşlar yırtıcılara kolay bir av olduklarını belli etmemek için hastalıklarını gizlerler. Ne yazık ki bunu yaparken sadece avcılarından değil herkesten saklanırlar. Deneyim sahibi olan kuş severler de aynı şekilde kuşlarının hasta olduğunu anlamayabilirler. Çünkü bu konuda oldukça iyidirler. Ancak hastalık çok ilerlediğinde belirtilerini net olarak anlaşılır. Kuşunuz hastalık nedeni ile titriyorsa, acilen veterinere gitmesi gerekir. Kanat titremesi nedenini öğrenmek için yazımız size rehberlik ederek destek verecektir.

Muhabbet kuşu kanat titremesi

Muhabbet kuşu kanat titremesi nedenleri arasında en sık görülenler stres, sıcaklık, uçuşa hazırlık, hastalık ve temizliktir. Birçoğu doğal nedenlerdir. Sıcaktan bunalmaları, kendilerini temizlemeleri ve stresli olmaları gibi pek çok şey kanatlarının titremesine neden olur. Bunlar küçük gibi görünse de hiçbiri ihmal edilmemesi gereken sorunlardır. Kuşun sıcaktan kurtarmak, stresli ortamdan uzaklaştırmak ve diğer sorunları ortadan kaldırmak ile sağlıklı ve mutlu geçen günlerinin kalitesi ikiye katlanır. Ancak hastalık nedeni ile oluşan kanat titremeleri için acele edilmelidir. İlk olarak veterinere gidilmesi gerekir.

Stres

Eve yeni gelen muhabbet kuşu streslidir. Bu nedenle kanatları, kuyruğu ve tüm gövdesinde titremeler görebilirsiniz. Ayrıca kafesine yaklaştığınızda korkulu bir şekilde ötebilirler. Ağızlarını açıp kaparlar. Çünkü kafese her yaklaştığınızda büyük korku yaşarlar. Bu da kalp atışlarının hızlanmasına neden olur ve nefes almakta zorluk çekerler. Eve alışmış olduğu hâlde muhabbet kuşunuz stresli görünüyorsa, belirtilerine göz atarak bu durumdan emin olabilirsiniz. Diğer stres belirtileri ise;

  • iştahsızlık,
  • hareketsizlik,
  • ötmemeleri,
  • uçmak istememeleridir.

Muhabbet kuşu ürkek bir canlıdır. Bu nedenle çok küçük ayrıntılar onların korkmasına ve strese girmesine neden olabilir. Bunun kaynağını öğrenerek kuşun sağlığına kavuşmasına destek olmanız gerekir. Aksi takdirde kuş depresyona girebilir. Depresyona giren muhabbet kuşların tüy yolma ve çığlık atma gibi sorunlar görülmektedir. İhmal edilirlerse depresyon nedeni ile hastalanıp ölebilirler.

Sıcaklık

muhabbet kuşu neden kanat titriyor

Muhabbet kuşları sıcak iklimleri severler. Ancak ortamın ısısı çok fazla yükseldiğinde durumdan rahatsız olabilirler. Bu nedenle kanatlarını açıp kapayarak vücut sıcaklığını korumaya ve dengede tutmaya çalışırlar. Bu şekilde hareket etmeleri ile kanat titremeleri oluşabilir. Kafesin konumunu değiştirmek ya da oda sıcaklığını azaltmak için ısı yayan nesnenin derecesini düşürmek gerekir. Kuşun kafesinin konumunu değiştirecekseniz, onu birden soğuk bir yere koymamanız gerekir. Hipotermi yaşayabilirler. Bunun yanı sıra hasta olabilirler. Aynı ortam içerisinde farklı ve çok uzak olmayan bir konum yeterli olacaktır. Kafes çok fazla güneş alıyorsa, kuşu rahatlatmak için gölgeli bir yere koyabilirsiniz.

Hastalık

hasta muhabbet kuşu titremesi

En korkulan muhabbet kuşu kanat titremesi nedeni hastalıktır. Çünkü solgun, kabarık ve hareketsiz görünüme sahip muhabbet kuşlarında ciddi hastalıklar görülme olasılığı çok yüksektir. Kendilerini hastalık nedeni ile saldıklarında, sorunları ileri seviyelere ulaşmış oluyor. Bu yüzden bir an önce veterinere gidilmelidir. Ardından kuşu asla yalnız bırakmayıp veterinerin dediklerini yerine getirmek çok önemlidir.

Muhabbet kuşları hastalanınca iştahtan kesilirler. Bu da hastalıklarının ağırlaşmasına neden olur. Bu nedenle kuşunuzun hasta olduğunu daha önce anlamak için dışkısını kontrol etmelisiniz. Bu büyük bir ipucudur. Kuşlar çok sık dışkı yaparlar. Bu da sağlıklı olduklarını belli eder. Aynı kıvam ve renkteki dışkılar sağlıklarının göstergesidir. Dışkıda oluşan renk ve kıvam değişimleri ile birlikte azlık ya da çokluğu da önemlidir. Çünkü muhabbet kuşlarında ishal çok sık görülür ve sonu ölümle bitebilir. Bunun yanı sıra yemlerini yiyip yemediğini kontrol edebilirsiniz. Kuşlar dağınık canlılardır. Bir yandan çok sık beslenirler. Bunun için kafes dibi ve çevresi kirlenir. Bu kirlilik ve dışkı gözlemi size pek çok şey anlatır. Kuşun kafesi temiz ise, yem yememiş demektir. Ayrıca diğer hastalık belirtileri de büyük bir hastalığın var olduğuna işaret eder. Bu uyarıları asla küçümsememek gerekir.

Muhabbet kuşlarında kanat titremesine neden olan hastalıklar arasında enfeksiyonlar ve psittakoz yer alır. Psittakoz bulaşıcı bir hastalıktır. Üstelik sadece kuşlar arasında değil, insanlara da bulaşabilirler. Kanat titremesi dışında, başın tuhaf bir şekilde seğirmesi, kabarık tüyler, iştahsızlık ve ayakta duramama belirtileri gösterir. Erken müdahale kuş ve aile üyeleri için önemlidir. Bu hastalık ölümcüldür. Bu nedenle hafife alınmamalıdır.

Hasta olan kuşları çok sık beslemeli, verilen vitamin takviyeleri almasına destek olunmalıdır. Ayrıca kafes temizliği daha sık yapılmalı ve kuşun dinlenmesi için onu rahat bırakmak da önemlidir.

Temizlik

muhabbet kulu temizlenirken kanatlar

Muhabbet kuşları temiz canlılardır. Bu nedenle vücutlarını sık sık temizlerler. Eğer kuşunuza banyo yapması için destek vermezseniz, tüy yolma gibi davranışlarda bulunabilirler. Kuşlar her mevsim yıkanabilirler. Onlar su ile oynamayı ve yıkanmayı çok severler. Yıkandıktan on dakika sonra tüyleri kurumuş olur. Bunun için bir şey yapmanıza da gerek kalmaz. Sadece banyo yapması için bir kap, ılık su ve bir adet marul yaprağı yeterlidir. Banyo bitince malzemeleri kaldırabilirsiniz.

Uçuşa hazırlık

Kuşlar uçmak için hazırlanırken kanatlarını titretirler. Eğer siz de bu hareketleri gözlemlediyseniz, endişelenmenize hiç gerek yok. Bu oldukça doğal olan bir durumdur. Kafes içerisinde uzun saatler kalan muhabbet kuşlarının kanatları zamanla tutulmaya başlar. Bu yüzden tüylü dostunuzu sahiplendiğiniz gibi alabileceğiniz en büyük kafesi seçmeye çalışmalısınız. Çünkü çok çabuk büyürler ve kafes gittikçe küçülür onlar için. Ayrıca kuşu alışma süresi haricinde özgür bırakmak önemlidir. Günlük en az bir saat kafes dışında olmalı ve hareket etmeliler. Bolca uçuş yaparak kanatlarının tutulmasını önleyebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Zeynep KAHYA

Yorum Yap