Kuşların Çığlık Atma Nedenleri

kuşların çığlık atma nedenleri

Kuşlar narin ve hassastır. Bu özelliklerine rağmen bazen çok gürültülü olabilirler. Özellikle de papağan gibi büyük bir kuş türü besliyorsanız gürültüye çoktan alışmış olmalısınız. Ara sıra kuşun farklı şekilde öttüğünü fark etmişsinizdir. Bu gayet normal olsa da sebepsiz yere ve uzun bir şekilde çığlık attığını duyarsanız bunun nedenlerini sorgulamak ister ve korkabilirsiniz. Kuşların ötüşlerinden bir probleme sahip olduğunu anlamak hiç de zor değil. Bu yazımızda kuşların çığlık atma nedenleri hakkında bilgiler paylaşacağız. Makalenin derinliklerine giderek kuşun çığlık atarak ne anlatmak istediği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kuşların Çığlık Atma Nedenleri Korku Ya Da Kıskançlık Olabilir

Bir numaralı çığlık atma nedeni korkudur. Onlar korkularını ciyaklama dediğimiz ses tonu ile öterek belli etmeye çalışırlar. Bu nedenle kuşun korktuğunu düşünüyorsanız nedenini bulmaya çalışmalısınız. Uzun süreli korku sonucunda kuş strese girer ve hastalanabilir. Kafesinde huzurlu bir hayat yaşaması kuşlar için çok önemlidir. Tehdit altında olduğunu düşünmesi korkuya sebep olur. Kuşların korkma nedenleri arasında en fazla yer alanlar aşağıda listelendi.

  • Karanlık kuşların en çok korktuğu şeylerden biridir ve bazı kuşlar gece karanlıkta uyuyamayabilir. Hafif bir ışık açarak rahatlamasını sağlayın. Gece kafesin üzerini örtüyorsanız bunu yapmayın.
  • Eller kuşların ikinci korkma nedenidir. İnsanların el hareketleri onları ürkütür. Kafes içerisine el sokmak çok fazla korkmasına neden olduğu için buna alışmasını sağlayın. Muhabbet kuşu ele alıştırma eğitimi verebilirsiniz.
  • Avcılar onları korkutur. Eğer evde kedi ya da köpek varsa muhabbet kuşunu başka bir odaya almalısınız ya da bir başka birine sahiplenmesi için vermelisiniz. O evde yaşadıkları onun ölümüne bile yola açabilir! Kuşların yanında kedi beslemek hiç doğru değil.
  • Deprem nedeniyle yabani ve evcil kuşların çığlıklarını duymak hiç de zor değil.
  • Yeni oyuncaklar ya da kafes içindeki yeni aldığınız herhangi bir şey onu korkutabilir. Bu yüzden alışması için zaman tanıyın. Eğer devamlı çığlık atıyorsa korktuğu eşyaları kafesten alın.
  • Parlak ışıklar kuşların korku nedenlerinden biridir.
  • veteriner ziyareti de bu korkular arasında yer alır.

Korku nedeniyle çığlık attığından eminseniz bu problemi çözmelisiniz. Eğer korku dışında bir neden olduğunu düşünüyorsanız bu kıskançlık olabilir. Kuşlar sahiplerini çok fazla benimserler ve asla paylaşmak istemezler. Başka bir kuş nedeniyle sizi kıskanıyor olabilir. Bununla birlikte bağımlı olduğu oyuncağı ellediyseniz ya da kafesten çıkardıysanız da size bir şeyler anlatmaya çalışır. Özellikle ziller kuşların aşkı niteliğindedir.

Taklit Etme Nedeniyle Çığlık Atabilir

Kuşların TV dinlemeyi ne kadar sevdiğini bilirsiniz. Dışarıdan gelen herhangi bir ses onların dikkatini çektiği için taklit etmek için çığlık bile atabilir. Hatta bir kuşun dışarıdan gelen tabanca sesleri sonrasında ateş etme sesleri çıkardığına şahit olmuştum. Bizlerin aylarca uğraşıp yaptıramadığı ses taklitleri on saniyelik gürültü ile son bulabilir. Bu nedenle konuşma eğitimi için kafesi TV yanına koyabilirsiniz.

Dikkat Çekmek İçin Atılan Çığlıklar

Kuşlar yalnızlığı asla sevmezler. Bu nedenle siz daha odanın kapısına varmadan çığlık atmaya başlar. Beni yalnız bırakma mesajı vermek için çabalar. Elbette her gittiğimiz yere kuşu götüremeyiz. O zaman ne yapmalıyım diye soruyorsanız. Cevap çok basit, TV’yi açın. TV onların eğlenmesine ve bol bol ötmesine neden olacağı için kendini yalnız hissetmeyecektir.

Kuşlar ve özellikle papağanlar çok zeki canlılardır. Çığlık atıyor ona bağırırsanız bu çığlıklar daha da güçlenir. Bunun nedeni amacına ulaşmış olduğunu fark etmesidir. Dikkat çekmeyi başardığı için onun yanına gidene dek çığlıklar devam eder . Bu çığlıkları durdurmak için birkaç şey deneyebilirsiniz.

  • Ona oyuncak alın. (zil, ayna, salıncak…)
  • Onunla ilgilenin.
  • Onunla konuşun.
  • Telefondan kuş sesi açın.
  • Televizyonu açın.
  • Ona ödül yiyeceklerinden sonun. (marul gibi)

Kuş onunla ilgilenmeniz için aklına her geldiğinde çığlık atar. Bu nedenle sabırlı olun ve oyuncaklara alışmasını bekleyin. Zamanla bu alışkanlığından vazgeçecektir. Tabi bur süreç sizin sinirlerinizi bozacaktır. Siz de kendinize hobi edinseniz iyi olur. Kuşa çığlık atıyor diye sakın bağırmayın. Onun amacı sizin sevginize ulaşmak. Bağırdığınız zaman daha fazla üzülecektir. Son olarak nedensiz yere çığlık da atabilirler. Sonuç da onlar öterek kendilerini ifade ederler ve bu ötüşler bazen yüksek seslidir. Yukarıda yer alan listedekileri uygulayarak kuşun çığlık atma huyundan vazgeçirin. Özellikle de besleme konusu onlar için favori olduğunu unutmayın. O sevdiği yiyecekleri yerken aklına çığlık atmak geleceğini zannetmiyorum. Kuşların sevdiği besinler hakkında bilgi almak için sitemizdeki konulara göz atabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Zeynep KAHYA

Yorum Yap