Kanarya Kuşu Ne Yer?
Doğadaki her canlı için beslenme oldukça önemli bir husustur. Canlının hem sağlıklı hem de uzun bir süre yaşayabilmesi için yediğine ve içtiğine dikkat etmelidir. Bu elbette kanaryalar içinde geçerlidir. Bugünkü yazımızda sizlere kanarya kuşunun beslenmesi ile ilgili çeşitli bilgiler aktaracağız.
Yenidoğan Yavru Kanarya Beslenmesi
Yenidoğan kanaryaların beslenmesinde oldukça hassas ve bilinçli hareket etmek gerekir. Yumurtadan yeni çıkmış yavru kanaryaya her gün mama verilmez. 2 ila 3 günde bir olacak şekilde beslemek lazım. Eğer mama ile besleyecekseniz, içine yumurta katabilirsiniz. Bu minik yavruya güç verecektir. Buna ek olarak havuç, marul ve göbek gibi besinlerde verebilirsiniz.
Erişkin Kanarya Kuşunun Beslenmesi
Normal bir erişkinlikteki kanaryanın beslenmesi de en az yavrunun ki kadar önemlidir. Şöyle düşünün; bir insan canının çektiği her yiyeceği yiyebilir. Ya da vitamin eksikliğinde ona göre beslenme düzenini planlayabilir. Peki bunu kafes içerisinde yaşayan canlılarımız yapabilir mi? Tabi ki hayır. Bu minik arkadaşlarımız, biz ne verirsek onu yer. Bu yüzden onların ihtiyacı olan tüm besin, mineral ve vitaminleri doğru bir şekilde vermek bizlerin görevidir. Dışarıdan sadece fiyatına bakarak aldığımız ucuz mamalar maalesef gerekli besin değerlerini içermez.
Kanaryaların beslenmesi, gelişigüzel yapılmamalıdır. Mama haricinde ek besin olarak sık sık yeşillik diye tabir ettiğimiz sebzeler verilmelidir. Bunlar;
- Havuç
- Marul
- Ispanak
- Kıvırcık
- Semizotu
- Brokoli
- Salatalık
- Kara lahana
Yukarıda belirttiğimiz yeşillikleri haftada bir kere vermeniz yeterli olacaktır. Nasıl bunları vermemeniz kanaryanın sağlığını olumsuz şekilde etkileyebileceği gibi fazla vermeniz durumunda da yine aynı şekilde olumsuz etkilenecektir. Bu yüzden haftada 1 kez verilmesi fazlasıyla yeterli olacaktır. Ayrıca şunu da ek olarak belirtmek isteriz. Vereceğiniz tüm bu yeşilliklerin taze olması gerekmektedir. Bunu da dip not olarak düşelim.
Kanarya Tohum Çimlendirme Nedir?
Tohum çimlendirme, klasik besin türlerinden yaklaşık 5 kat fazla besin değeri içerir. Bu yüzden kanaryaların beslenmesindeki yeri ve önemi oldukça büyüktür. Çimlenmiş tohumlar A, D ve E vitaminleri bakımından oldukça zengin olmakla birlikte hem kolay yenilebilir hem de kolay sindirilebilir özelliğe sahiptir.
Buğday, arpa vb. tohumlar oldukça sert bir yapıya sahiptir. Bu yüzden kanaryaların yemesi ve sindirmesi oldukça zordur. Bu tarz tohumları da çimlendirme yöntemi ile kanaryalarınıza verebilirsiniz.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi çimlenmiş tohumlar A, D ve E vitamini yönünden oldukça zengindir. Bu yüzden minik dostlarımıza bunu sürekli vermemiz oldukça önemlidir. Özellikle üreme dönemlerinde çimlenmiş tohum vermeniz, onları hem fiziki hem de içgüdüsel olarak üreme zamanının geldiğini hatırlatır. Böylece üreme güdüleri ortaya çıkar.
Kanarya Tohum Çimlendirmenin Önemi
Tohum çimlendirmesi için maş fasulye, aspir, nijer, şalgam gibi tohumlar kullanılır. Bunlar hem kolay çimlenir hem de besin açısından oldukça zengindir. Çimlendirme yaparken tohumların tazeliği de oldukça önemlidir.
Çimlendirme yaparken oldukça dikkat etmeliyiz. Çünkü çimlendirme işlemi ılık su ve oda sıcaklığına sahip bir mekanda olacağı için minik dostlarımıza zarar verebilecek bakterilerinde oluşumu için ideal ortamlardır. Bu yüzden ilk yapmamız gereken çimlenmiş tohumları, dezenfekte etmektir. Bunun için sizlere ‘’Ben Vanodin’’ öneririz. Eğer Ben Vanodin alabilecek imkanınız yok ise hakiki elma sirkesi de kullanabilirsiniz. Fakat elma sirkesinin kullanımına dikkat etmek gerekebilir. Fazla dökmeniz durumunda kanaryalarınız kokudan dolayı bu yemi yemek istemeyebilir.
çok güzel bilgi verdiniz kanarya kuşum çok daha sağlıklı oldu çok teşşekkür ederim ☺☺