Hint Bülbülü Üretimi

Hint Bülbülü Üretimi

Hint Bülbülü Üretimi

Zebra İspinozu ya da bilinen ismi ile Hint bülbülü, üretim bakımından oldukça fazla tercih edilen türlerden biridir. Hint bülbülü dayanıklı, üretimi kolay fakat eğitim açısından oldukça zorludur. Muhabbet kuşları gibi ele avuca gelmez. Elinize almaya kalktığınızda da strese girerler. Ayrıca tek olarak beslenmeleri de uygun değildir.

Hint Bülbülü Üretimi için Önemli Faktörler

Kafes Seçimi

Hint bülbülü beslemek ve üretimini yapmak istiyorsanız kafes seçimi oldukça önemlidir. Kafes seçimi yaparken geniş ve yatay boyutlara sahip kafes almalısınız. Çünkü Hint bülbülleri hareketli bir kuş türüdür ve uçmayı da çok sever. Kafes dışına pek salınamayacağı için uçma ihtiyacını kafes içerisinde karşılar. Bu nedenle mümkün olduğu kadar geniş ve yatay kafesler, bu kuş türü için oldukça idealdir. Sizlere önerimiz kafes boyutu minimum 45x40x40 olmalı. Bunun için M01 gibi kafesler uygun olacaktır.

Bir önceki yazımızda Hint bülbülü için kalamar kemiğinden bahsetmiştik. Oldukça önemli bir konu olduğu için tekrardan belirtmek istiyoruz. Hint bülbülünün kalsiyum ihtiyacını en iyi alabileceği besin, kalamar kemiğidir. Bunu pet shoplardan ya da alışveriş sitelerinden çok rahat ve hızlı bir şekilde temin edebilirsiniz.

Hint Bülbülü Kafes Seçimi

Kafes Düzeni

Kafesin taban kısmı koku oluşumu için ideal ortamlardır. Bu yüzden mısır granülü kum gibi çeşitli yardımcı ekipmanlar ile bu sorunu aşabilirsiniz. Koku hem kuşun hem de sizlerin sağlığı açısından önemli bir konudur. Gerekli önlemi almanızı tavsiye ederiz.

Kafes temizliğini mutlaka en az haftada bir olacak şekilde yapmanız lazım. Bazı okurlarımızından gelen mesajlarda ayda bir kafes temizliği yapanların olduğunu bile gördük. Arkadaşlar öncelikle şunu hatırlatmakta fayda görüyorum. Biz bu canlıları işkence çektirmek için sahiplenmiyoruz. Siz nasıl pis bir ortamda durmamayı tercih ediyorsanız, bu canlılarda aynı şekilde istemez. Ayrıca bunların dilleri ya da kafesi temizleme gibi bir imkanları da yok. Lütfen bu konuya gereken özeni gösterin. Göstermeyecekseniz de lütfen sahiplenmeyin ya da satın almayın.

Hint bülbülü üretimi yaparken kafes temizliğinin önemi birkaç kat daha artmaktadır. Eğer anne yumurtlamış ya da yavrular doğmuş ise, kesinlikle bu işlemi canlıları korkutmadan yapmalısınız. Aksi halde anne kuş, tehlike olduğunu düşünüp stres altına girebilir ve bu yüzden de yumurtaları kırabilir.

Hint Bülbülü Kafes Düzeni

Hint Bülbülü Kuluçka Süresi

Hint bülbülleri, çiftleşmeye başladıktan kısa bir süre sonra yumurta çıkartmaya başlar. Bu süre çiftleşmeden sonraki 5 ila 6 gün olarak sürmektedir. Bu süre sonunda anne Hint bülbülü ilk yumurtasını bırakır. Sonraki yumurtalarını ise gün aşırı çıkartmaya devam eder.

Anne Hint bülbülü eğer ilk kez yumurtlayacak ise büyük bir ihtimal 3 tane yumurta çıkartacaktır. Ancak daha sonraki yumurtlama evrelerinde bu sayı 8’e kadar çıkar.

Yumurtaların dolu mu yoksa boş mu olduğunu anlamak ise sanıldığı kadar zor değildir. Öncelikle anneyi korkutmadan yumurtayı almalısınız. Ardından karanlık bir ortama geçerek, el feneri yardımı ile yumurtaya bakın. Eğer içerisinde siyahlık veya damarlar görüyorsanız yumurtanın dolu olduğu anlamını taşır. Herhangi bir şey yok ve ışık içinden geçip gidiyorsa o yumurta boştur. Ancak tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum. Anneler bu süreçte oldukça tedirgin olur. Yumurtayı alırken çok ama çok dikkatli davranın. Annenin korkması durumunda bir daha kuluçkaya yatmayabilir ve yumurtaları da kırabilir.

Yazar Hakkında

Zeynep KAHYA

Yorum Yap