Dişi bir muhabbet kuşu bakmak isteyenler için cinsiyet tahmini yapmak yeterli olmaz. Çünkü tahminler yanlış çıkabilir. Özellikle evde erkek kuş varsa ve eşleşmeleri isteniyorsa, cinsiyetin net olarak bilinmesi gerekmektedir. Neyse ki muhabbet kuşlarının fiziksel özelliklerine bakarak cinsiyetlerini öğrenebiliriz. Ancak dişi muhabbet kuşu nasıl anlaşılır sorusunun yanıtına ulaşmamız için nelere dikkat etmemiz gerektiğini bilmeliyiz.
Dişi muhabbet kuşu özellikleri
Dişi muhabbet kuşları, uzmanlar tarafından kolayca fark edilir. Çünkü cere renklerine bakarlar. Ayrıca kuşun boyutu ve davranışları da dişiliğini yansıtır. Dişi muhabbet kuşu sesi daha tizdir. Elbette bunu fark etmeyebiliriz.
Dişi muhabbet kuşu ceresi
Cere renginden dişi muhabbet kuşu nasıl anlaşılır, diye soranlar için hemen belirtelim. Dişi kuşların burun deliklerinin bulunduğu kısım ceresidir. Erkek muhabbet kuşları pembe, mavi ve mor renkli cereye sahiptir. Cereleri koyu ve tek renkli olduğu için kolayca anlaşılırlar. Dişiler ise alacalı ve karışık renklere sahiptir. Burun deliklerinin çevresinde kahverengi, beyaz ve diğer renklerin karışımı varsa bir dişi kuş sahibi olduğunuzu anlayabilirsiniz.
Dişi muhabbet kuşu tüy renkleri
Dişi muhabbet kuşlarının tüyleri erkeklere göre daha soluktur. Bu nedenle tüy renklerine de bakabilirsiniz. Ancak beyaz ve sarı gibi renkli olanlarda ayrım yapmak kolay olmaz.
Dişi muhabbet kuşu boyu
Daha önce de belirttiğimiz gibi dişi muhabbet kuşları erkeklerden daha kısadır. Erkek kuşlar daha büyük görünüme sahiptir.
Dişi muhabbet kuşu konuşacağı nasıl anlaşılır?
Dişi muhabbet kuşlarının konuşmaları konusunda halk arasında bilinen yanlışlar bulunmaktadır. Ayrıca erkek muhabbet kuşlarının konuşacağının kesin olarak düşünülmesi de bu yanlışlar arasında yer alır. Bir dişi kuşun konuşacağını anlamak ve netleştirmek için;
- üreticiden alıyorsanız, kuşun ebeveynlerinin konuştuğundan emin olmalısınız.
- yavru bir kuş tercih etmelisiniz
- Çok fazla kuşun olduğu bir yerden sahiplenme yapıyorsanız, size karşı en yakın olanı seçmeye çalışın. İnsanlara yakın olanlar kolayca eğitilir.
- kuşun hasta olmadığından emin olmalısınız. Bu nedenle veteriner kontrolü şart.
Bunların dışında yapabileceğiniz şeyler elbette bulunuyor ve hepsi size bağlı. Asla sabırsız olmamalı ve kuşun eve alışması için zaman tanımalısınız. Öncelikle ele alıştırma eğitimi vermeli ve ardından konuşma eğitimine geçmelisiniz. Çünkü sahiplerinden korkan ve aralarında bağ kuramayan kuşlara eğitim verilemez.
Ödül atıştırmalıkları sunmak, ortama alıştıktan sonra özgür olması için kafesten çıkartmak ve çok fazla ele almamak dişi muhabbet kuşu konuşması için önemlidir. Dişi kuşların erkeklerden daha ürkek olduğunu asla unutmayın. Strese girmemesi için kuşu TV yanına koyabilirsiniz.
Dişi muhabbet kuşu bakımı
Bir dişi muhabbet kuşu almak isteyenler, bakımı hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bakımları erkek kuşlar ile aynıdır. Eğer ilk defa bir muhabbet kuşu alacaksanız,
- kafes
- yem
- suluk
- yemlik
- oyuncak
- tünek
- banyoluk gibi ihtiyaçlarınız olacak.
Ayrıca düzenli veteriner kontrolü için kuşlara bakan bir tane seçmelisiniz. Bazı veterinerler kuşlara bakmayabilir. Veterinerlerde yırtıcılar ile karşılaşan kuşlar strese girebiliyor. Bu nedenle bazı veterinerler kuş bakımı yapmıyorlar. Bu oldukça üzücü de olsa elbet bir kuş veterineri bulabilirsiniz.
İhtiyaçları alıp veterinerinizi bulduktan sonra muhabbet kuşu ne yer gibi önemli soruların yanıtlarına ulaşmalısınız. Sağlıklı, uzun ve mutlu bir yaşam ile dengeli beslenmeleri şart. Sadece yem ile muhabbet kuşu beslemek de doğru değil. Mutlu olmaları ve vitamin almaları için meyve, sebze ya da dal darı gibi besinler de tüketmeliler. Vereceğiniz meyve ya da sebzenin muhabbet kuşları için uygun olup olmadığına bakmanızı tavsiye ederiz.
Beslenmeleri dışında muhabbet kuşlarının bakımları da önemlidir. Uzayan tırnakları uygun şekilde kesilmelidir. Banyo yapabilmeleri için ayda iki kez banyoluklarına ılık su eklenmeli ve kafeslerine konulmalıdır. Gagalarında problem oluşmaması için her kafeste bir kalamar kemiği gaga taşı bulunmalıdır. Bunların yanı sıra kafes temizliğine önem verilmelidir. Suları düzenli olarak yıkanmalı ve taze suları günlük değiştirilmelidir. Diğer bakım ihtiyaçları ve çok daha fazlası için makalelerimize göz atabilirsiniz.